Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije od predsednika traži hitne mere zbog korona virusa


Vučič i Vulin
Vučič i Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pismo u kome je tražio da, „u skladu sa Ustavom, a zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritorije zemlje, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Repulike Srbije.

„Nakon pojave zarazne bolesti Covid 19 koja je izazvana virusom SARS Cov 2 i pored do sada preduzetih mera od strane nadležnih organa i organizacija, a polazeći pre svega od dešavanja na globalnom nivou i proglašenja globalne pandemije Covid 19 od strane Svetske zdravstvene organizacije, procena je da bi dalje širenje Covida 19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede“, stoji u saopštenju.

„Iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Republike Srbije“, navodi se u pismu koje je ministar Vulin uputio predsedniku Vučiču.

Selaković: Tokom dana odluka o novim merama

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković rekao je da će predsednik Aleksandar Vučić u toku današnjeg dana održati niz sastanaka sa stručnim službama povodom situacije sa korona virusom, a da će nakon sednice oba krizna štaba, koja je zakazana za 19 časova, saopštiti odluku o daljim merama u smeru sprečavanje širenja i prevencije od virusa Covid-19, rekao je Selaković

Predsednik Vučić je juče prethodno održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, ali da za to za sada nema potrebe.

Vučić je tom prilikom objasnio da se vanredno stanje po proceduri uvodi tako što ministar odbrane uputi pismo predsedniku države da je ugrožena bezbednost građana. "To dalje ide u skupštinu ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik Skupštine i Vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje", rekao je Vučić.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, korona virusom zaraženo 46 osoba. To su podaci saopšteni u subotu u 20 časova. Do jutros, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja putem zvaničnoig sajta covid19.rs, nije bilo novih uzoraka za testiranje.

XS
SM
MD
LG