Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Ilustracija
Ilustracija

Kako je čovek 'napao' virus

Jedan čuveni nobelovac je rekao da je virus najveća pojedinačna pretnja opstanku čoveka na Zemlji. Mnogo veća od udara komete, nuklearnog rata, erupcije nekog vulkana. Jer, virusa ima mnogo, u pitanju su stotine hiljada vrsta i oni se stalno menjaju, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) epidemiolog Zoran Radovanović, penzionisani profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kada je reč o korona virusu, on izražava nadu da će oslabiti sa dolaskom toplog vremena. Zašto Radovanović naglašava da "nije virus napao Kineze, nego su oni napali virus", čitajte ovde.

Intervju: Zoran Radovanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:07 0:00
Direktan link


Blog uživo o korona virusu

Pratite uživo na ovom linku svakodnevnu situaciju vezanu za širenje korona virusa. Najnovije vijesti, preporuke vlasti i doktora u državama regije, kao i situaciju u svijetu.

Ilustracija korona virusa, SZO
Ilustracija korona virusa, SZO

Pandemija pravog virusa i lažnih vesti na Zapadnom Balkanu

Paralelno sa pandemijom virusa korona, mediji i društvene mreže preplavljeni su dezinformacijama o ovoj infekciji i pogrešnim savjetima kako se od nje zaštititi. Tog globalnog trenda nisu pošteđena ni društva na Zapadnom Balkanu, kažu novinari koji se bave praćenjem lažnih vijesti. U Crnoj Gori jedna osoba je uhapšena zbog širenja lažnih vijesti, a u BiH oboljela osoba dobila je prijetnje. Čitajte ovdje.

Škola u Banjaluci u BiH gdje je učenik testiran pozitivno na virus
Škola u Banjaluci u BiH gdje je učenik testiran pozitivno na virus

Epidemije od Troje i španske groznice do korona virusa

Zarazne bolesti su kroz istoriju ne samo sejale masovnu smrt, već i u velikoj meri uticale na tokove istorije i ljudski identitet. Carstva su se uzdizala i nestajala pod naletom kuga i sličnih bolesti. Vođeni su ratovi ili obustavljani zbog bolesti, kao što je “Stogodišnji” između Francuske i Engleske (1337. -1453.) i utvrđivane granice nakon pandemija. Bojazan od apokaliptičnog kraja sveta - izazvana zaraznim bolestima – mnogo je intenzivnija nego od novog “Armagedona”, kao posledica nuklearnog rata, ili naših pojedinačnih strahova od smrti. Koje su to pandemije usmrtile milione ljudi pročitajte ovdje.

Zaraze odnele više života od ratova i gladi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Koliko je svet daleko od leka za korona virus?

Više od 379 lekova i terapija se, prema podacima Registra kliničkih ispitivanja Kine, trenutno testira kako bi se utvrdila njihova efikasnost u borbi sa novim virusom korona, ali ni za jedan lek još uvek nije dokazano da delotvorno suzbija virus.

Na listi lekova koji se testiraju mogu se pronaći antivirusni lekovi, lekovi za HIV, ali i niz terapija tradicionalne kineske medicine. Kako napreduje potraga za lijekom čitajte ovdje.

Robby - novi član benda Dubioza kolektiv

Dubioza kolektiv ima novog člana benda. Zovu ga Robby, a napravilo ga je osam studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Iako su prije robota radili na brojnim projektima, popularnost su stekli kada su se udružili sa muzičkim bendom.​

XS
SM
MD
LG