Dostupni linkovi

Zatvaranje ugostiteljskih objekata na severu Kosova


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Na Kosovu je zabeleženo pet slučajeva infekcije korona virusom. Četvrti zaraženi je povezan sa prvim slučajem obolelog iz Vitine (77), a peti je ženska osoba (37) koja je 1. marta došla iz Italije i boravila je u opštini Mališevo.

Policija Kosova u koordinaciji sa radnicima opštinskih inspekcija obišla je kafiće, i restorane u Severnoj Mitrovici, Zvečanu i celoj teritoriji severa Kosova i obavestila vlasnike da prekinu sa radom, u skladu sa naredbom kosovske Vlade o zaštiti od virusa korona.

Zamenik direktora policije za region sever Besim Hoti potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa, rekavši da je lista upozorenja podeljena svim vlasnicima objekata gde može biti okupljanja ljudi, u skladu preventivnih mera u suzbijanju korona virusa.

"Vlasnici su apsolutno razumeli i nije bilo nikakvih nesporazuma", rekao je Hoti. Istakao je da kontrola objekata da li se pridržavaju odluke o zatvaranju, nije samo stvar policije, već opštinskih službi, koji zajedno sa policijom treba da to sprovedu. Savest samih građana je takođe važna, kako bi izbegli kontakte gde je veći broj ljudi i koje je potrebno da svaki građanin primeni, rekao je Hoti.

Vlada Kosova je u petak uveče usvojila niz mera nakon potvrde prvih slučajeva korone virusa na Kosovu. Pored hitnog prekida međugradskog i međunarodnog saobraćaja, zatvorene su kopnene granice za putnike koji ulaze na Kosovo, što ne važi za građane Kosova koji će u tom slučaju biti kontrolisani i upućeni na samoizolaciju 14 dana.

Od 16. marta privremeno će biti suspendovani svi letovi sa prištinskog aerodroma. Odluka o zatvaranju kafića, restorana, trgovinskih centara, osim apoteka, pekara i prodavnica, već je počela sa primenom.

Zaštitne mere na prelazu Merdare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
XS
SM
MD
LG