Dostupni linkovi

Pandemija potopila svetske berze


Vrednost akcija na berzama širom sveta dramatično je pala u četvrtak jer se investitori pribojavaju da će širenje korone virusa uništiti ekonomski rast te da mere vlasti nisu dovoljne da to spreče.

To su najveći gubici u jednom danu od oktobra 1987. na takozvani „crni ponedeljak“.

Američke berze su dodatno potonule nakon najnovije odluke administracije predsednika Donalda Trampa da zbog korona virusa obustavi letove iz evropskih zemalja.

Indeks Dau Džouns (Dow Jones) je izgubio 9,99 odsto vrednosti a S&P 500 9,51 odsto procenta.

Deonice avioprevoznika su pale 19,6 procenata.

Vrednost akcija na američkim berzama je pala za oko 20 odsto u odnosu na rekordni rast početkom godina, čime je okončan najduži rast u istoriji (bull market) započet nakon svetske finansijske krize 2008, ušavši u fazu „medveda“ (bear market), kada investitori naglo rasprodaju deonice.

Ovaj negativni trend nije zaustavilo ni privremeno suspednovanje trgovine na Volstritu na 15 minuta, što je zaštitni mehanizam uveden nakon globalne finansijske krize 2008.

Nije pomogla ni najava Federalnih rezervi da će intervenisati sa 1,5 hiljade milijardi dolara kako bi poduprle ekonomiju, kao ni očekivanje da će po drugi put ovog meseca smanjiti kamatnu stopu.

Evropska centralna banka (ECB) je opet odustala od obaranja kamatne stope, iako je najavila druge stimulativne mere, zbog čega je opala vrednost evra a ojačao dolar, kao sigurno utočište za investitore.

Berze su uzdrmane i u drugim delovima sveta. Tako je panevropski indeks STOXX 600 je izgubio u četvrtak 11.48 odsto.

Pomenuta Trampova odluka o ograničavanju putovanja u SAD dodatno je oborila cenu sirove nafte tipa Brent za 8,6 odsto, nakon što je u ponedeljak već pala za 26 procenata nakon izostanka dogovora Rusije i Saudijske Arabije o ograničenju proizvodnje ovog energenta.

Tramp, koji je rast akcija na berzama često pominjao kao primer uspešnosti njegove ekonomske politike, nastojao je da u četvrtak umanji dramatičnost turbulencija.

„Činimo mnogo toga da (stabilizujemo) finansijska tržita i to će dobro funkcionisati,“ rekao je američki predsednik novinarima.

On je istakao da je vrednost akcija još uvek viša nego u trenutku kada je preuzeo dužnost.

„One su sada na udaru, ali će ponovo rasti i to znatno u pravo vreme“.

Indeks S&P 500 je bio za 58 odsto viši 19. februara ove godine, kada je dostigao rekord, u odnosu na 2016. u vreme Trampovog izbora. U četvrtak je vrednost ovog indeksa iznosila svega 20 procenata iznad nivoa od pre četiri godina.

Pala je i vrednost Bitkoina za 23,3 odsto zbog nestabilnosti na tržištu kriptovaluta.

XS
SM
MD
LG