Dostupni linkovi

Kanadski premijer Justin Trudeau u samoizolaciji 


Kanadski premijer Justin Trudeau sa suprugom Sophie Gregoire Trudeau
Kanadski premijer Justin Trudeau sa suprugom Sophie Gregoire Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau odlučio se na samoizolaciju nakon što je njegova supruga Sophie pokazala simptome gripe.

Ona je testirana na korona virus, navodi se u zvaničnoj izjavi, prenosi Reuters.

“Obzirom da premijer ne pokazuje simptome, doktori su mu preporučili da nastavi svoje dnevne aktivnosti ali da prati stanje. Međutim zbog opreza, premijer se odlučio na samoizolaciju i rad od kuće dok ne stignu rezultati testiranja njegove supruge”, navodi se u izavi.

Kako piše britanski BBC, supruga kanadskog premijera počela je pokazivati simptome gripe, uključujući i blago povišenu temperaturu kasno u srijedu navečer po povratku iz Londona.

Prema podacima mjerenja univerziteta Johns Hopkins 117 osoba je zaraženo u Kanadi, a jedna osoba je preminula.

Svjetska zdravstvena organizacija je u srijedu 11. marta proglasila pandemiju korona virusa.


"Pandemija nije riječ koju koristimo olako ili bezbrižno. Ova riječ, ukoliko se zloupotrijebi može izazvati nerazuman strah ili neopravdano prihvatanje da je borba gotova, što vodi do nepotrebne patnje i smrti", rekao je tokom novinske konferencije generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Najveći broj zaraženih van Kine koja ima više od 80.932 oboljelih, nalazi se u Italiji 12.462, Iranu 10.075, te Južnoj Koreji 7.869. Broj preminulih najveći je u Kini, 3.172, te Italiji u kojoj je od korona virusa stradalo 827 osoba.

XS
SM
MD
LG