Dostupni linkovi

Veljiu zahteva zatvaranje škola na severu Kosova u cilju prevencije


Kosovski ministar unutaršnjih poslova Agim Veljiu (Veliu) zatražio je od Policije Kosova da poduzme sve mere u cilju prevencije korona virusa na Kosovu, a u skladu sa odlukom Vlade Kosova 11. marta. Na sastanku sa Generalnim direktorom Policije Kosova Rašitom Ćeljajem (Rashit Qelaj), Veljiu je posebno zatražio da se sve škole koje funkcionišu na severu Kosova po planu i programu Srbije zatvore nakon te odluke. Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sada su već poduzete sve mere kako bi se te škole zatvorile do sledeće odluke Vlade Kosova.


Vlada Kosova je u sredu uveče 11. marta vanredno zasedala i odlučila da obustavi nastavu u svim javnim i privatnim školama na svim nivoima do 27. marta, kao preventivna mera u cilju zaštite od korona virusa.

Preporuka je i da jedan od roditelja bude oslobođen od posla. Mere takođe predviđaju anuliranje vazdušnih i drumskih linija u zemljama gde ima korone virusa.

Na osnovu informacija RSE sa terena, nastava se u srpskim školama na Kosovu, i južno i severno od Ibra, danas uglavnom neometano odvijala.

Na Kosovu još uvek nema ni jednog zabeleženog slučaja.

Vlada Srbije: Od ponedeljka ne rade škole u srpskim sredinama na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić, izjavio je 12. marta da je Vlada Srbije donela odluku da od 16. marta u srpskim sredinama na Kosovu bude obustavljena nastava, prenela je u četvrtak 12. marta televizija Most.

"Imajući u vidu da zdravstveni sistem izvan srpskih sredina nije razvijen i pouzdan, imajući u vidu da ne možemo da se oslonimo na pouzdanost informacija privremenih institucija u Prištini, kao i otežano snabdevanje izazvano taksama od sto odsto na srpsku robu, imajući u vidu bezbednosne razloge, odnosno elemente policijskog pritiska, da počevši od 16. marta u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, odnosno u mreži obrazovnih ustanova Republike Srbije na KiM bude obustavljena nastava", rekao je Đurić.

On je naglasio da će zdravstvene ustanove Srbije na Kosovu biti otvorene za sve pacijente, bez obzira za nacionalnost, ako se za nečim takvim pojavi potreba i poručio je da je ovo vreme da pokažemo solidarnost, slogu i da pružimo jedni drugima podršku, ohrabrenje i pomoć.

"Uveren sam u to da ćemo iz ovoga izaći snažno i odgovorno, na najbolji mogući način čuvajući jedni druge", istakao je Đurić.

XS
SM
MD
LG