Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije na obeležavanju Dana opštine Srebrenica


Aleksandar Vulin u Srebrenici, 11 mart 2020.
Aleksandar Vulin u Srebrenici, 11 mart 2020.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Srebrenici da je ponosan na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu odluku da se toj opštini na istoku BiH dodeli novčana pomoć.

Vulin je to rekao u toku programa organizovanog na Dan opštine Srebrenica, koji se u oštini u kojoj je pre dve i po decenije počinjen genocid, znanično obeležava svakog 11. marta.

"Ponosan sam na predsednika Aleksandra Vučića i na njegovu odluku da se opštini Srebrenica dodeli pomoć od pet miliona evra i da se ne pita kome ta pomoć ide, ni Srbima ni Bošnjacima, već samo građanima Srebrenice", rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Podsetimo Vučić je, tada u ime Vlade Srbije, pomenuti iznos novčane pomoći za Srebrenicu prvi put najavio 2015. godine.

Vulin je podvukao da je ponosan i na to što, kako je rekao, Srbija vodi računa o svima kojima je pomoć potrebna "ne pitajući ni za veru, ne pitajući za naciju".

"Žao mi je što za primerom Aleksandra Vučića ne krenu iskreno i predstavnici drugih nacija, što se ne ponašaju vrlo često na isti način, što prvo pitaju za veru i naciju, a onda kažu da li će nešto nekome pomoći ili neće pomoći", dodao je Vulin.

Takođe je naglasio i da je Srbija čuvar i garant Dejtonskog sporazuma, dogovora kojim je pre 25 godina okončan rat i postavljen institucionalni osnov današnje BiH, države sačinjene od dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Srbija će, nastavio je ministar odbrane te države, učiniti sve da se Dejtonski sporazum sprovodi onako kako je dogovoreno i potpisano i da će učiniti sve da se sačuva mir i stabilnost na ovim prostorima.

"Srbija voli svoju Republiku Srpsku, Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i Srbija će učiniti sve da se mir na ovim prostorima sačuva", poručio je Vulin.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je istom prilikom da Srebrenica napreduje i razvija se "zahvaljujući nesebičnoj podršci i pomoći svih institucija Republike Srpske".

"Vidljivo je da se i ta vrsta pomoći pretvara u konkretne rezultate, u izgradnju novih proizvodnih pogona gde će ljudi raditi", naglasio je Đokić, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao da je Dan opštine Srebrenica prilika da se predstave potencijali te opštine, ono što je do sada urađeno, kao i ono što je planirano za naredni period, kao i da se izrazi zahvalnost svim donatorima koji su u proteklom periodu pomogli razvoju Srebrenice.

Podsetimo, Grujičić je oktobra 2016. godine pobedio na izborima za načelnika opštine Srebrnica, kao kandidat vodeće partije bosanskih Srba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Ta partija i njen lider protive se odluci Međunarodnog suda pravde po kojoj su u Srebrenici 1995. godine snage bosanskih Srba počinile genocid.

Ni država Srbija ne priznaje da je genocid. U Skupštini Srbije je 2010. godine usvojena Deklaracija kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, ali bez pominjanja reči genocid. Deklaracija je i danas na snazi.

Haški tribunal je za genocid u Srebrenici prvostepeno osudio tadašnje vođe bosanskih Srba - ratnog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Ratko Mladić na doživotni zatvor.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojska pod komandom Ratka Mladića je od 11. do 19. jula 1995. organizovala i sistematski ubila više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka.

XS
SM
MD
LG