Dostupni linkovi

Svjetska banka sa 20 miliona dolara pomaže BiH u borbi s koronavirusom


Svjetska banka iskazala je spremnost da finansijski pomogne BiH u sprečavanju, otkrivanju i saniranju posljedica pojave korona virusa (COVID-19), saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg VIjeća ministara Zorana Tegeltije.

"Sredstva od 20 miliona dolara bila bi operativna za podršku u praćenju bolesti, osnaživanje intervencija javnog zdravstva, te rad s privatnim sektorom da bi se smanjio uticaj na ekonomiju, a odnosila bi se, između ostalog, na nabavku opreme za testove, bolničku opremu, izgradnju medicinskih objekata za hitnu pomoć, hitnu pomoć u hrani i drugo", saopšteno je iz Tegeltijinog kabineta.

Bosna i Hercegovina je zvanično zabranila ulazak strancima koje dolaze iz najrizičnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih korona virusom.

Kako je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Granične policije, naredba je upućena svim terenskim uredima i oni već postupaju po njoj.

Ta odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić 10. marta primio službeni zahtjev ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu s ovlastima.

Na području cijele Bosne i Hercegovine za sada ima sedam potvrđenih slučajeva, a pod zdravstvenim nadzorom su 384 osobe.

XS
SM
MD
LG