Dostupni linkovi

Harvey Weinstein zbog silovanja osuđen na 23 godine zatvora


Harvey Weinstein
Harvey Weinstein

Nekadašnji holivudski moćnik, producent Harvey Weinstein osuđen je u srijedu na 23 godine zatvora nakon što je proglašen krivim zbog silovanja dvije žene.

Ova presuda proglašena je pobjedom pokreta #MeToo protiv seksualnih nedoličnih ponašanja.

Kaznu je na krivičnom sudu u Manhattanu izrekao sudija James Burke, koji je predsjedavao Weinsteinovim suđenjem.

Porota je 24. februara proglasila Weinsteina (67) krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu produkcije Mimi Haleyi i silovanje bivše glumice Jessice Mann.

Nekad jedan od najuticajnijih holivudskih producenta Weinstein se suočio s mogućnošću maksimalne kazne od 29 godina zatvora.

Tokom ročišta o izricanju kazne, tužiteljica Joan Illuzzi tražila je od Burkea da mu izrekne 25 ili "blizu" 25 godina zatvora za optužbu za krivično seksualno djelo prvog stepena u koji je bila uključena Haleyi i izrekne uzastopnu kaznu za silovanje trećeg stepena koja uključuje Mann. Zbog te optužbe zatraženo je do četiri godine zatvora, ali tužilaštvo nije postavilo poseban zahtjev.

Bivši producent se u sudnici pojavio u kolicima. Njegovi advokati su apelovali na blažu presudu uz konstataciju da bi čak i najmanja moguća propisana kazna za ovo djelo, a koja iznosi pet godina, bila kao smrtna presuda za Weinsteina.

Weinstein, koji je nosio odijelo, i šest žena koje su svjedočile protiv Weinsteina bile su na sudu zbog postupka.

U emotivnoj izjavi na sudu, Haleyi je govorila o traumi koju je pretrpjela od napada, rekavši: "To me je preplavilo duboko, mentalno i emocionalno, možda nepovratno, možda zauvijek.

XS
SM
MD
LG