Dostupni linkovi

U Belgiji prva žrtva korona virusa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Belgiji je umrla prva osoba kao posledica zaraze od korona virusa. Belgijsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da se radi o osobi od 90 godina koja je preminula u jednoj briselskoj bolnica.

Prema zvaničnim podacima, do sada je u Belgiji zaraženo 267 osoba.

Nakon redovnog zasedanja Vlade Belgije donesena je odluka da se obustave kulturni događaji koji okupljaju više od hiljadu osoba.

Belgijske vlaste oklevaju da zatvore škole, opravdavši ovo činjenicom da su "deca i mladi otporniji na ovaj virus".

Ministarstvo zdravlja je formalno zatražilo od svih školskih ustanova da se obustave vanškolske aktivnosti.

Vlada Belgije je preporučila građanima da se uzdrže od rukovanja i zagrljaja.

Na evropskom nivou se preduzimaju konkretne mere koje su usaglašene nakon virtuelnog sastanka lidera svih zemalja članica EU 10. marta.

Nakon vanredne video konferencije koja je trajala oko tri sata, lideri EU su se usaglasili da odvoje 7,5 milijardi eura za pomoć u sistemima zdravstvene zaštite, malim preduzećima i drugim teško pogođenim sektorima ekonomije.

Među najavljenim merama, obuhvataju se dnevne konferencije ministara zdravlja EU ili ministara unutrašnjih poslova EU radi koordinacije u cilju akcija na nacionalnim nivoima.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je saopštila da institucija sada pregledava raspoloživu zaštitnu opremu i respiratorne uređaje, kao i kapacitet proizvodnje i distribucije, kako bi se isporučili hitni materijali tamo gde su najpotrebniji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG