Dostupni linkovi

SAD šalju vojsku u deo Njujorka s velikim brojem zaraženih korona virusom


Pripadnici Nacionalne garde će biti zaduženi da snabdevaju stanovnike i dezinfikuju škole
Pripadnici Nacionalne garde će biti zaduženi da snabdevaju stanovnike i dezinfikuju škole

Guverner američke države Njujork objavio je u utorak da šalje Nacionalnu gardu u Nju Rošel u severnom predgrađu Njujorka, gde je epicentar epidemije korona virusa u toj državi.

Guverner Endru Kuomo (Andrew Cuomo) rekao je da će pripadnici Nacionalne garde biti poslati u izolovanu zonu, u krug prečnika 1,6 kilometara sa 80.000 stanovnika gde će biti zaduženi da snabdevaju stanovnike i dezinfikuju škole.

Prema novim podacima koje je Kuomo objavio preko Tvitera okrug Vesčester gde se nalazi Nju Rošel, za sada ima 108 potvrđenih slučajeva koronavirusa od ukupno 173 u celoj državi Njujork.

"To je jedinstveno u SAD, nigde drugde to nismo videli, ima dva puta više slučajeva u Nju Rošelu nego u gradu Njujorku, to je fenomen", rekao je Kuomo na konferenciji za novinare.

Rekao je da je to drastična mera ali da je to najveći izvor zaraze koronavirusom u zemlji i da se bukvalno radi o pitanju života ili smrti.

Guverner je rekao da će škole u toj izolovanoj zoni biti zatvorene na dve nedelje od četvrtka, kao i verska mesta i druga mesta okupljanja. Prodavnice će ostati otvorene i nikakav opšti karantin nije proglašen.

U središtu izolovane zone nalazi se sinagoga koja je izgleda imala centralnu ulogu u širenju koronavirusa.

Epidemija je zvanično počela u tom predgrađu početkom prošle nedelje kada je potvrđen prvi slučaj kod advokata koji radi na Menhetnu i koji posećuje tu sinagogu. On je hospitalizovan u kritičnom stanju.

Pored Njujorka drugi veliki epicentar epidemije u SAD je u Sijetlu, u državi Vašington na zapadu zemlje.

Prema univerzitetu Džons Hopkins, SAD koje su do sada testirale malo ljudi, imaju potvrđen 791 slučaj koronavirusa. Umrlo je 27 ljudi, od kojih 23 u državi Vašington i za sada ni jedna osoba u državi Nju Jork. Te cifre ne uključuju prvi smrtni slučaj objavljen danas u Nju Džersiju, kako je objavio guverner te države koja je susedna državi Njujork.

XS
SM
MD
LG