Dostupni linkovi

Islamska zajednica u BiH: Dnevni namazi u kući zbog suzbijanja širenja korona virusa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZ u BIH) je svim mešihatima, muftijstvima i krovnim organizacijama u domovini, domovinskim državama i dijaspori izdala instrukciju po kojoj da će sva okupljanja organizovati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, navodi se na službenoj stranici IZ u BiH.

“Instrukcije i upute Islamske zajednice u BiH za suzbijanje širenja korona virusa znače i to da će se prema instrukcijama nadležnih državnih organa, obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizovati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno”, stoji u saopštenju.

Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih vlasti, da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.

Također u instrukciji se apeluje na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora, do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.

Apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.

Ostanite uz RSE i saznajte najnovije informacije o korona virusu.

XS
SM
MD
LG