Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvete Srbije: Izmene NAT-a u septembru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Drugostepena žalbena komisija u okviru Nacionalnog tela Srbije za akreditaciju (NAT) biće formirana sistemskim izmenama zakona u septembru, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 10. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon što je Evropska asocijacija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) tražila od Srbije da obezbedi nezavisnost NAT-a.

„Sistemske izmene Zakona o visokom obrazovanju biće izvršene u septembru kako bi se u okviru NAT-a formiralo posebno telo, bord pravnika i stručnjaka iz visokog obrazovanja, koje bi imalo status drugostepene žalbene komisije“, navode u Ministarstvu prosvete za RSE u vezi sa nedavnom preporukom ENQA, koje se bavi procenama rada nacionalnih agencija, da se obezbedi nezavisnost u radu Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT).

Formiranje nezavisne komisije bio je jedan od ključnih zahteva ENQA koja je 20. februara 2020. odlučila da NAT iz članstva pod nadzorom u toj evropskoj organizaciji, u kom je bio od 2018. godine, prekvalifikuje u status pridruženog člana.

Kako se navodi u Statutu NAT-a, ovo nezavisno telo obavlja poslove akreditacije i provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanje studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju u skladu sa zakonom.

ENQA od Srbije traži da promeni član 23 Zakona o visokom obrazovanju prema kom fakultet kom NAT nije dao akreditaciju može da se žali Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koji onda može da promeni odluku tog nezavisnog tela zaduženog za akreditaciju srpskih visokih škola, fakulteta i univerziteta. ENQA je tada ocenila da su time ugrožene akreditacionih odluka NAT-a jer nisu ispunjeni standardi za nezavisnost te agencije.

Kako se za RSE navodi u saopštenju, 9. marta je na poziv ministra prosvete Mladena Šarčevića održan sastanak sa predstavnicima Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), Saveta za visoko obrazovanje i Nacionalnog tela za akreditaciju (NAT), odnosno najvažnijim telima u obrazovanju Srbije, radi definisanja mape puta do boljih rešenja u okviru procesa akreditacije.

„NAT će u kratkom roku izvršiti i kadrovske izmene. Zakonskim propisima u septembru 2020. biće omogućeno da studenti formalno budu u Upravnom odboru NAT-a, kako bi kao punopravni članovi recenzentskih komisija nastavili rad u postupku akreditacije visokoškolskih ustanova“, saopštava, između ostalog, Ministarstvo prosvete.

Srbija je status punopravnog člana u evropskoj asocijaciji ENQA izgubila u februaru 2018. godine kada je prethodna Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta zbog neusaglašenosti sa evropskim standardima prevedena u takozvano članstvo pod nadgledanjem. Tada je dat dvogodišnji rok za ispravljanje tih nedostataka. U međuvremenu je Zakonom o visokom obrazovanju, u julu 2018. godine, konstituisan NAT, kao novo akreditaciono telo u Srbiji koje je imalo nešto više od godinu dana da otkloni manjkavosti u srpskom akademskom obrazovanju.

U oktobru 2019. godine u Beogradu je u kontroli bio tim eksperata Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta, nakon čega je ENQA degradirala članstvo Srbije.

Ministarstvo prosvete ponovilo je 10. marta 2020. za RSE tvrdnje ministra Mladena Šarčevića da nije došlo do promene u vezi sa postupkom priznavanja diploma iz Srbije u inostranstvu.

Kako se navodi u saopštenju, tokom juna 2020. Ministarstvo prosvete predstaviće prvu platformu Strategije visokog obrazovanja u Srbiji do 2030. godine, kada će biti predstavljen i model institucije koja će se baviti pitanjima vrednovanja kvaliteta na visokoškolskim ustanovama između dve akreditacije.

XS
SM
MD
LG