Dostupni linkovi

Dodik: Srebrenica je podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice


Milorad dodik
Milorad dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se na slučaju podizanja optužnice za zločine u Srebrenici protiv predsednika Boračke organizacije RS (BORS), generala Milomira Savčića vidi da je Sud BiH "nametnut da bi isključivo presuđivao Srbima za ratne zločine".

Dodik je ocenio da je "Srebrenica ozbiljna podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice"."Tu nema istine. Za Srebrenicu treba jedan valjan istorijski, veoma neprikosnoven i nesporan krug ljudi, komisija koja bi mogla da utvrdi stradanja svih u to vreme - i Bošnjaka i Srba u tom regionu", kazao je on.

Po rečima Dodika, slučaj Srebrenice treba ostaviti pokoljenjima "kao raščišćenu stvar, a ne da se na bazi iluzija o Srebrenici prave nove iluzije".

"U to se samo uklopila i ova priča oko generala Savčića", rekao je Dodik, komentarišući mere zabrane koje je Sud BiH odredio Savčiću.

Prema njegovim rečima, general Savćić "verovatno nije poslednji Srbin koga pravosuđe BiH privodi, kako bi se dodatno pokušala opravdati politička konstrukcija prema kojoj je srpski narod kriv za sve".

Tužilaštvo BiH je 31. januara podiglo optužnicu protiv Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Optužen je i da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, u periodu od 11.7. do 15.7.1995 na području Nove Kasabe, "svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije".

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Savčić je negirao umešanost u zločine koji mu se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG