Dostupni linkovi

Tužilac Srbije na dužnosti u Evrodžastu


Veoma je važno da raste broj zamalja koje sa nama sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma" kaže predsednik Evrodžasta Ladislav Herman
Veoma je važno da raste broj zamalja koje sa nama sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma" kaže predsednik Evrodžasta Ladislav Herman

Gordana Janićijević preuzela je dužnost tužioca Srbije za vezu sa Evrodžastom (Eurojust), saopštila je ta agencija Evropske unije (EU) za pravosudnu saradnju sa sedištem u Hagu u Holandiji.

Na funkciju je, kako se navodi, stupila 10. marta tokom zvanične posete Evrodžastu delegacije Srbije, koju je predvodila glavna republička tužiteljka Zagorka Dolovac. Na dužnost u Hagu Janićijević je došla sa funkcije zamenice državnog tužioca Srbije. Saopšteno je da je Srbija sedma država koja u toj agenciji EU ima tužioca za vezu.

„Veoma je važno da raste broj zamalja koje sa nama sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Uveren sam da će Srbija igrati važnu ulogu u našim naporima da unapredimo operativnu i stratešku saradnju sa regionom Zapadnog Balkana“, rekao je Ladislav Herman, predsednik Evrodžasta.

Kako je saopšteno, tužioci za vezu mogu da otvaraju slučajeve i učestvuju u koordinaciji pojedinačnih centara u borbi protiv prekograničnog kriminala. Od 2015. godine Srbija je sa Evrodžastom, navela je agencija, sarađivala u 150 slučajeva borbe protiv organizovanog kriminala.

Srbija i Evrodžast sporazum o saradnji potpisali su u Beogradu 11. decembra 2019. godine kada je najavljeno unapređenje operativne i strateške pravosudne saradnje, kao i razmena informacija i dokaza u pravosudnim slučajevima organizovanog kriminala.

“U odnosu na druge zemlje koje nisu članice Evropske unije, Srbija je u proteklih pet godina imala više od 140 zamolnica, čime smo na drugom mestu među tim državama, odmah iza Švajcarske”, rekla je tada republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Tom prilikom potpredsednik Evrodžasta Klaus Majer Kabri saopštio da je u toku potpisivanja sporazuma sprovedena akcija na teritoriji tri države, od kojih je jedna Srbija. Kako je naveo, predmet se odnosio na iznajmljivanje 60 luksuznih vozila vredna tri miliona evra koja nisu plaćena, a akcijom su rukovodile vlasti Nemačke.

XS
SM
MD
LG