Dostupni linkovi

Kremlj: Tramp neće doći u Moskvu na Dan pobede 9. maja


Proslava pobede saveznika u Drugom svetskom ratu je u Rusiji najvažniji praznik
Proslava pobede saveznika u Drugom svetskom ratu je u Rusiji najvažniji praznik

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) neće doći u Moskvu 9. maja, na proslavu Dana pobede u Drugom svetskom ratu, saopštio je u utorak Kremlj.

Portparol Dmitrij Peskov (Dmitry) rekao je novinarima da je Rusija "diplomatskim kanalima dobila informaciju da predsednik neće doći" i da se još ne zna ko će predstavljati SAD na proslavi.

Peskov nije naveo razlog Trampovog odbijanja da dođe u Moskvu 9. maja.

Moskva stalno poziva Trampa na proslave pobede saveznika u Drugom svetskom ratu, što je u Rusiji najvažniji praznik, ali Tramp je prošle godine rekao da ceni poziv, ali da nije siguran da li će moći da dođe ako proslava padne "usred političke sezone".

U intervjuu agenciji TASS, čiji je deo objavljen u utorak, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da bi bila "greška" da svetski lideri ne prisustvuju ovogodišnjem obeležavanju Dana pobede.

"Za (lidere) nekadašnje Saveznike protiv (nacističkog diktatora Adolfa) Hitlera, mislim da bi ispravna stvar bila da prisustvuju. Nadamo se da ćemo ih videti i biće nam drago ako dođu. Ako ne, dobro, to je njihov izbor. Ali mislim da bi to bila njihova greška", kazao je Putin.

XS
SM
MD
LG