Dostupni linkovi

Tramp: Odnosi SAD i Rusije biće bolji kada se svi urazume


Donald Tramp i Vladimir Putin

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će se "stvari između Rusije i SAD srediti".

On je napisao na Tviteru da će sve biti u redu samo dan nakon što je izjavio da odnosi između Moskva i Vašingtona nikada nisu bili gori.

"Stvari će se srediti između SAD i Rusije. Kada dođe vreme za to, svi će se urazumiti i onda će nastupiti dugotrajni mir", napisao je američki predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio ove sedmice da su se odnosi Moskve i Vašingtona zemlje pogoršali od dolaska Trampa na vlast.

Ni jučerašanja poseta Moskvi državnog sekretara SAD Reksa Tilersona, koji od ranije ima veze s Rusijom, nije izgleda puno pomogla, ocenjuju svetske agencije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da sastanak Putina s Tilersonom nije doveo do pozitivnog obrta u odnosima dve zemlje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Trampova administracija našla pod pritiskom onih koji "žele da spreče izlečenje od rana koje je nanela adminstracija Baraka Obame i koji koriste rusku kartu u unutrašnjoj političkoj borbi".

Nade Moskva za poboljšanje odnosa SAD i Rusije posle Trampove pobede na izborima uzdrmane su kongresnom istragom o navodnim vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije. Oštra retorika i razmena optužbi Vašingtona i Moskve posle prošlonedeljenog napada hemijskim oružjem u Siriji su dodatno zategli odnose.

Lavrov je ipak optimista da će se odnosi poboljšati,navodeći da su "rezultat neće doći brzo", ali da je tokom Tilersonove posete dogovoreno da se uspostavi dijalog o više važnih pitanja "uključujući probleme koje je stvorila prethodna administracija".

XS
SM
MD
LG