Dostupni linkovi

Predsjednik Evropskog parlamenta u samoizolaciji


David Sassoli
David Sassoli

Predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli je saopštio da je odlučio da u narednih 14 dana bude u kućnom karantinu u Briselu, zato što je proveo prethodni vikend u rodnoj Italiji.

"Parlament će nastaviti da radi na vršenju svojih dužnosti. Nijedan virus ne može blokirati demokratiju", poručio je Sassoli u saopštenju.

Međutim, opasnost zbog korona virusa je izazvala i promenu agende u radu Evropskog parlamenta.

U cilju preventivnih mera zbog Covida-19, čelnici Evropskog parlamenta odlučili su prošle nedelje da plenarnu sednicu prebace iz Strazbura u Brisel.

Devetog marta je donesena odluka da plenarna bude završena 10. marta, umesto 12. marta. Takođe, evroparlamentarci neće glasati, pokušavajući da izbegnu zagađenje korona virusom.

U cilju preventivnih mera, pres-služba Evropske komisije je uvela novo pravilo prema kojem novinari koji prate redovnu podnevnu konferenciju za štampu, treba da se unapred registruju.

Prema rečima portparola Komisije Erica Mamera ova mera će sluziti u slučaju da se neko razboli i tako bi lista registrovanih bila iskorišćena za obaveštavanje onih novinara koji su prisustvovali konferencijama za štampu.

Na državnom nivou u Belgiji cirkulacija virusa se smatra "ograničenom". U saopštenju belgijskog Ministarstva za zdravlje se ističe da su zaraženi uglavnom one osobe koje su se vratile iz Italije.

"Budući da ljudi koji su se vratili iz Italije žive skoro svuda u Belgiji, ova cirkulacija je prisutna na mestima na belgijskoj teritoriji", stoji u saopštenju.

Škole u Belgiji koje su pod državnim programom i dalje funkcionišu nesmetano s time što su obustavljene vanškolske aktivnosti koje se smatraju neobaveznim.

Sa druge strane, one privatne ili međunarodne škole, koje nisu pod belgijskim školskim sistemom, su već obustavile nastavu.

Belgijska premijerka Sophie Wilmes kaže da razmatra mere "socijalnog distanciranja", koje obuhvataju nemedicinske mere čiji je cilj ograničavanje kontakta između zaraženih i nezaraženih osoba. Opcija ostalih dodatnih mera poput zatvaranja škola, u fazi su razmatranja.

Stepen pripravnosti u zemlji je "pojačana" faza dva. Treća faza podrazumeva zatvaranje škola, javnih institucija te obustavljanje javnih okupljanja.

XS
SM
MD
LG