Dostupni linkovi

Netanjahuovi rivali najavili saradnju u formiranju vlade


Beni Ganc, vođa saveza partija centra Plavo i belo
Beni Ganc, vođa saveza partija centra Plavo i belo

Glavni politički rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua Beni Ganc i bivši ministar odbrane Avigdor Liberman najavili su danas da će sarađivati na formiranju nove vlade nakon parlamentarnih izbora 2.marta, trećih za manje od godinu dana.

Ta najava Ganca, vođe saveza partija centra Plavo i belo i Libermana, lidera nacionalitičke stranke Izrael naš dom, predstavlja smetnju za Netanjahua koji nastoji da ostane na funkciji u vreme kada mu se bliži početak suđenja za korupciju, navodi AP.

"Diskutovali smo o fundamentalnim principima i odlučili da ćemo sarađivati da sastavimo vladu koja će izvući Izrael iz političkog zastoja i sprečiti četvrtu rundu izbora", naveo je Ganc u saopštenju posle sastanka s Libermanom koji je ocenio kao dobar.

Izraelski mediji prenose spekulacije da Gancova i Libermanova stranka rade na formiranju vlade koja će se oslanjati na savez partija Zajednička lista u kojem većinu čini izraelski Arapi.

Na prošlonedeljnim izborima Netanjahuova konzervativna partija Likud osvojila je najveći broj poslaničkih mandata, 36.

On međutim sa saveznicima, manjim verskim i nacionalitičkim strankama, ima 58 poslanika u parlamentu, Knesetu, tri manje od većine koja je potrebna za obrazovanje vlade.

Netanjahuovu protivnici su duboko podeljeni ali Gancova i Libermanova najava o saradnji predstavlja korak ka ujedinjavanju tih snaga protiv njega.

Ostalo je međutim nejasno da li mogu da postignu konačan dogovor, pogotovo sa arapskim političarima imajući u vidu da je Liberman ranije arapske političke lidere označavao simpatizerima terorista.

Ganc je najavio da se nastavlja diskusija o detaljima i formulisanju zajedničkih ciljeva.

On je tokom izborne kampanje isključio mogućnost partnerstva sa Zajedničkom listom.

Međutim, posle kampanje koju su pratili lični napadi Netanjahua i njegovih saveznika kao i zbog straha od nastavka političkog zastoja Ganc je ostavio mogućnost i za to.

Nakon sastanka sa Libermanom razgovarao je sa liderom Zajedničke liste Ajmanom Odehom i drugim arapskim političarima.

Njegova partija je saopštila da je ponovio posvećenost formiranju vlade koja će služiti svim izraelskim građanima, Jevrejima i Arapima.

Netanjahuu je izuzetno stalo da ostane premijer dok se priprema za suđenje koje počinje 17.marta.

On je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih, ali poriče da je bilo šta loše učinio.

Njegovi advokati su danas zatražili da se početak suđenja odloži jer im je potrebno više vremena da prouče dokaze.

Tužioci su rekli da se tome protive.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin bi sledeće sedice morao da odluči kome će poveriti mandat da obrazuje vladu.

On bira onog kandidata koji ima najviše šansi da obrazuje vladu.

To je obično lider najveće stranke ali ne mora biti tako.

Mandat se može dati i Gancu, bivšem komandantu izraelske vojske, čiji savez ima tri poslanika manje od Netanjahuovog Likuda.

XS
SM
MD
LG