Dostupni linkovi

Prvostepena presuda bivšem komesaru MUP USK Rami Brkiću


Korupcija, ilustracija
Korupcija, ilustracija

Ramo Brkić, bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci zbog davanja dara ili drugog oblika koristi, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić.

Riječ je o prvostepenoj presudi na Opštinskom sudu Sarajevo i Brkić na nju ima pravo žalbe.

Pred Opštinskim sudom Sarajevo mu se sudilo za za davanje dara u predmetu u kojem je bio optužen da je preko posrednika, sutkinji Suda BiH Azri Miletić, nudio dar kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom pobjegli iz Bosne i Hercegovine te je postupak razdvojen i vođen samo protiv Miletić koja je osuđena na dvije i po godine zatvora.

Apelaciono vijeće Suda ukinulo je ovu odluku, a daljnje vođenje postupka preneseno je na Opštinski sud Sarajevo.

Sud Bosne i Hercegovine je Brkića u novembru 2015. godine pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja.

Kaznu nije služio, jer je bio u bjekstvu tri godine, a 29. maja 2019. godine je uhapšen na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji.

XS
SM
MD
LG