Dostupni linkovi

Potvrđeno za RSE: Bivši komesar policije USK na izdržavanju kazne


Unutrašnjost zatvora, ilustrativna fotografija

Ramo Brkić, bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) je, na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovine, u srijedu otišao na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od jedanaest godina, a na osnovu pravomoćne presude Suda BiH iz 2015. godine.

Ovaj nalog Suda BiH je ispoštovan nakon što je Krivično vijeće Opštinskog suda u Sarajevu donijelo u ponedjeljak nepravomoćno rješenje o ukidanju mjere pritvora prema Rami Brkiću, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Amra Hodžić, portparolka ove pravosudne institucije.

Ranije su pojedini bosanskohercegovački mediji javili da je Brkić pušten na slobodu. ​

Sud Bosne i Hercegovine je Brkića u novembru 2015. godine pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja.

Kaznu nije služio, jer je bio u bjekstvu tri godine, a 29. maja 2019. godine je uhapšen na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji.

Pred Opštinskim sudom Sarajevo mu se sudilo za za davanje dara u predmetu u kojem je bio optužen da je preko posrednika, sutkinji Suda BiH Azri Miletić, nudio dar kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

XS
SM
MD
LG