Dostupni linkovi

Cena nafte pala za 21 odsto, berze u kolapsu


Glavni berzanski indeski na Volstritu su izgubili oko 7 odsto vrednosti, jer su cene nafte pale za 22 odsto zbog izostanka dogovora Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje, kao i širenja korona virusa.

Zbog toga je trgovina na Volstritu bila obustavljena na 15 minuta.

Reč je o mehanizmu koji je ustanovljen nakon globalne finansijske krize 2008. i automatski reaguje na drastičan pad vrednosti na berzama u pokušaju da se izbegne dodatna ekonomska šteta grupi od 30 najvrednijih američkih kompanija.

Tako je Dau Džouns (Dow Jones) u jednom trenutku izgubio skoro dve hiljade poena.

Berzanski indeks u energetskom sektoru je pao za oko 15 odsto, na najniži nivo od avgusta 2004, što je najgori dan u poslednje tri decenije jer je Saudijska Arabija odlučila da značajno poveća proizvodnju nafte nakon neuspeha dogovora OPEK-a i Rusije.

"Što dalje bude padao, povećavaće se broj ljudi koji će još više paničiti,” kazao je za Rojters Rik Mekler (Rick Meckler), partner Cherry Lane Investmentsa u Nju Džersiju.

“S obzirom na program prekidača (obustavljanje prometa), veća je verovatnoća da da se rasprodaja ne nastavi ovim tempom u nastavku dana, ali psihologija u ovom slučaju je mentalitet stada,” dodao je Mekler.

Sličan haos nastao je tokom dana i na berzama u Aziji i Evropi.

Nemački DAX je u minusu 6,7 odsto, francuski CAC 40 pao je 6,6 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 7,3 odsto.

Današnja suspenzija rada berzi bila je prva od kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD 2016. godine.

Tramp je napisao na „Tviteru“ da su borba na tržištu nafte između Saudijske Arabije i Rusije i „lažne vesti“ uticali na pad berze u SAD.

On je napisao da je pad cene goriva dobra stvar za potrošače.

Komentarišući stanje sa virusom korona, Tramp je napisao da u Americi „ništa nije zatvoreno“ i da „život i ekonomija idu dalje“.


Investitori sada očekuju da američke Federalne rezerve po drugi put ovoga meseca smanji kamatnu stopu, kada se njegov upravljački tim sastane sledeće sedmice.

XS
SM
MD
LG