Dostupni linkovi

Vučić: Mnogi iz inostranstva žele uništenje vojne industrije Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zna mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje vojne industrije Srbije.

Nakon posete valjevskoj vojnoj fabrici Krušik, Vučić je rekao da postoje strane firme koje su zaradile na problemima s kojima se Krušik suočavao, aludirajući na negativni publicitet koji je ta fabrika imala posle afere sa minobacačkim minama.

Vučić je rekao da će se ta fabrika suočavati sa problemima negativnog imidža u godinama koje dolaze ali da on ne želi da sve aktuelne probleme pripiše događajima iz septembra prošle godine već da je spreman da se obavi nezavisna forenzička revizija i da se utvrdi ko sve nije dobro radio svoj posao.

"Razgovarao sam sa malim brojem radnika. Oni su srećni što smo došli i što pokušavamo da preuzmemo brigu za zaposlene. I to je njihovo osnovno osećanje. Sve drugo da vam pričam, ko tu koga krivi, je bez veze, nepotrebno i besmisleno", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje u eventualnoj ulozi kompanije Jugoimport SDPR, Vučić je rekao da je to veoma važno preduzeće za vojnu industriju Srbije i da će se proveriti da li su oni dobro radili svoj posao, ali da ne misli da je to srž problema.

Vučić je rekao da je i Vojska Srbije imala relativno male narudžbine od fabrika vojne industrije, jer su mnoga oruđa bila jako dugo u fazi razvoja, ali da su sada polako počela da ulaze u serijsku proizvodnju zbog čega se može očekivati da se narudžbine povećaju.

"Ja sam spreman da razgovaram o svim razlozima zbog kojih smo došli u ovakvu situaciju, posle rekordne 2018. godine. Ima tu i smanjene potražnje. Biće većih ulaganja od naše vojske, kada nova oruđa budu ulazila u naoružanje. A mnogo problema je bilo u poslednjim godinama, spoljne okolnosti nisu bile dobre", rekao je on.

On je najavio da će, uprkos svim tim problemima, Srbija sačuvati odbrambenu industriju i težiti da opremi svoju vojsku najboljim mogućim oružjem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku namenske industrije Krušik u Valjevu i najavio da će država pomoći toj fabrici da uradi temeljne reforme i dati joj desetine miliona evra, a da će Vojska Srbije uplatiti 10 miliona evra za novi ugovor.

"Krušik danas nije u sjajnoj situaciji. Država je spremna da uloži veliki novac kako bi mogli da opstanu i sačuvaju posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, moramo da imamo ljude koji znaju šta je budućnost", rekao je Vučić radnicima Krušika.

On je kazao da radnici "Krušika" neće imati problema ni sa platama niti s poslom, ali ih je zamolio da pomognu državi kao vlasniku preduzeća i da "odgovornim ponašanjem utvrde šansu da opstanu na tržištu".

"Novac ne može da padne sa neba, morate da ga zaradite. Mi ćemo da pomognemo da ponovo budete u prilici da taj novac zaradite", rekao je Vučić.

Naveo je da će država platiti dugovanja svim dobavljacima "Krušika", da bi mogli da nabave novi materijale za proizvodnju, kako ne bi bili u zaostatku, ali moraće da se uradi reorganizacija, kako bi se proizvodnja više orijentisala na profitabilne programe, poput raketnog.

Prema njegovim rečima, na poslovanje "Krušika" uticala je manja, odnosno promenjena tražnja na svetskom tržištu, pre svega za minobacačkim programom, kao i nesposobnost različitih poslovodstava, broj zaposlenih, visina zarada, ali i rušenje međunarodnog ugleda "Krušika" pisanjem pojedinih medija, jer su određeni ugovori odmah prekinuti, a poslove preuzimaju i kompanije iz okruženja.


Najavio je da će razgovarati i sa predstavnicima sindikata Krušika, kao i da će uskoro poslati stručnjake koji će pomoći u tražnji novih tržišta.

Vučić je zaključio da će biti neophodno da se sprovedu temeljne reforme u čitavoj odbrambenoj industriji Srbije, ali da će ona opstati.

"Biće urađene temeljne refome u celoj odbrambenoj industriji, posebno u Krušiku i kragujevačkoj Zastavi. Nećemo da odustajemo od odbrambene industrije Srbije ni po koju cenu", rekao je on navodeći da "kada nemate odbrambenu industriju, bezbednost i sigurnost onda zavisi od drugoga".

Podsetio je i da je u namenskoj industriji Srbije direktno zaposleno oko 11.500 ljudi, a indirektno njih oko 20.000.

Krušik je osnovan 1939. godine kao privatna fabrika za proizvodnju municije koja se tada zvala Vistad, a sada imao oko 3.200 radnika.

U Krušiku se proizvode minobacačke mine svih kalibara (razorne, dimne, osvetljavajuće i vežbovne), vođene i nevođene rakete (razorne i protivoklopne), avionske bombe, artiljerijska zrna, familija municije 40 milimetara, metkovi 82 milimetara, kumulativne mine, ručne bombe, protivtenkovske mine, upaljači i inicijalna sredstva.

Poslednjih meseci mediji pišu o "aferi Krušik" nakon što je jedan od radnika Aleksandar Obradović ukazao na malverzacije u tom državnom preduzeću, navodeći da je u to bio umešan Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je posredovao da preduzeće GIM da od te fabrike nabavlja oružje po povoljnijim cenama i zatim ga prepodaje znatno skuplje.


XS
SM
MD
LG