Dostupni linkovi

Direktorka Klinike za kožne bolesti četvrti slučaj korona virusa u Severnoj Makedoniji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Severnoj Makedoniji je potvrđen četvrti slučaj korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče. On je na konfenrenciji za novinare rekao da je kasno sinoć dijagnostifikovan još jedan slučaj i da se radi o direktorki Klinike za kožne bolesti u Skoplju, koja je pre nedelju dana doputovala iz Italije.

Filipče je izrazio "ogromno razočarenje" ponašanjem koleginice lekarke koja nije poštovala preporuke i apele za obaveznu autoizolaciju posle povratka sa putovanja iz rizičnih regiona.

"Pacijentkinja je naša koleginica lekar koja je pre jedne nedelje doputovala iz Italije. Ona je posle povratka u zemlju narednih pet dana išla na posao", rekao je ministar zdravlja, prenosi Beta.

On je rekao da sada cela ekipa Instituta za javno zdravlje pravi procenu na Klinici za kožne bolesti i najavio da je moguće da klinika u potpunosti bude zatvorena a da osoblje i pacijenti bude poslati u kućnu samoizolaciju.

Prema njegovim rečima, novoobolela pacijentkinja je hospitalizovana u izolacionom odeljenju Klinike za infektivne bolesti sa "lakšom kliničkom slikom".

"Kao i dvoje obolelih supružnika iz Debra, ona je stabilna i ima lakšu kliničku sliku, dok je stanje pacijentkinje koja je prva obolela skoro potpuno stabilizovano", rekao je Filipče.

Prema podacima sa sajta worldmeter, od virusa korona u svetu je do sada obolelo više od 110.000 osoba, a zabeleženo je više od 3.800 smrtnih slučajeva. Oporavljenih je oko 63.300.

U Hrvatskoj je do sada registrovano 12 obolelih, Sloveniji 16, a u Bosni i Hercegovini tri slučaja, dok je u Srbiji registrovan jedan oboleli.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

XS
SM
MD
LG