Dostupni linkovi

U Skupštini Kosova sednica posvećena žrtvama seksualnog nasilja tokom rata


poslanicima se obratila i Vasfija Krasnići-Gudman žrtva seksualnog nasilja koja je prva na Kosovu progovorila javno o tom iskustvu, a sada i širom sveta podiže svest o tom zločinu koji se desio na Kosovu
poslanicima se obratila i Vasfija Krasnići-Gudman žrtva seksualnog nasilja koja je prva na Kosovu progovorila javno o tom iskustvu, a sada i širom sveta podiže svest o tom zločinu koji se desio na Kosovu

Skupština Kosova je povodom 8. marta, Dana žena, održala sednicu u ponedeljak, u cilju podizanja svesti u društvu o ženama koje su preživele seksualno nasilje tokom rata na Kosovu.

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani pozvala je sve žrtve da podignu svoj glas sve dok ne dobiju status žrtve seksualnog nasilja, proces koji je u toku od strane državnih institucija.

Osmani je istakla da je žalosno što su i posle dve decenije priče preživelih seksualnog nasilja i dalje su nečujne.

“Visoko cenimo činjenicu što je prošlog petka podignuta prva optužnica za seksualno nasilje tokom rata. Solidarizujući se sa preživelima seksualnog nasilja, sećamo se svih žrtava poslednjeg rata i tražimo pravdu za njih”, dodala je ona.

Sednici se obratila Vasfija Krasnići-Gudman (Krasniqi - Goodman), žrtva seksualnog nasilja koja je prva na Kosovu progovorila javno o tom iskustvu, a sada i širom sveta podiže svest o tom zločinu koji se desio na Kosovu. Ona je u emotivnom govoru kritikovala kosovsko društvo, naročito muškarce što nisu podrška svojim majkama, ženama i ćerkama koje su prošle kroz takvo iskustvo.

“Gde ste bili bi kada je vaša žena bila silovana, i gde ste našli hrabrost da je ostavite? Gde su bili sinovi koji su ostavili majke? Gde ste bili kada je silovana Jeta od 7 godina? A šta sada radite? Treba da je stid celog kosovskog društva što nas stigmatizujete. Mi želimo zaštitu, da nas podržite jer ono što nam se desilo je ratni zločin, a vi niste bili tu da nas zaštitite”, kazala je Krasnići-Gudman koja danas živi u SAD.

Dodala je da se ratni zločini trebaju ozbiljno tretirati, naglašavajući da sama neće stati da se bori za pravdu tih žena.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da ćutnja i nedostatak delovanja “štiti zločin i izvršioca zločina”, te da kosovsko pravosuđe mora ozbiljno da se bavim ovim pitanjem.

Dodao je da je jedan od prioriteta njegove vlade tužba protiv Srbije za genocid a pred Međunarodnim sudom pravde.

Na Kosovu je u toku proces priznavanja statusa žrtava seksualnog nasilja, nakon kojeg ostvaraju penziju i određene benificije.

Do sada, 787 osoba dobile su status dok je preko 200 aplikacija odbijeno.

Skupština Kosova je 2014. odlučila da se njima reguliše status i omoguće određene benificije.

XS
SM
MD
LG