Dostupni linkovi

Žrtva ratnog seksualnog nasilja predala krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu Kosova


Specijalni sud Kosova u Hagu
Specijalni sud Kosova u Hagu

Šuhreta Tahiri Sulejmani, žrtva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, predala je ponedeljak krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu Kosova tražeći pravdu za ono što joj se dogodilo. Ona je to učinila javno i pred kamerama, uz podršku Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture.

„Danas sam ovde kako bi sa vama podelila bol u duši, predstavljam sve majke, devojke, braću koji osećaju istu bol i kako bi ih ohrabrila na ovo što ja radim danas. Nije lako da tu bol duše podelite. Ali, ovde sam da tražim pravdu“, kazala je Tahiri Sulejmani ispred tužilaštva.

Feride Rušiti, direktorica Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture koji 20 godina radi sa žrtvama seksualnog naselja, kazala je da se ovim događajem ohrabruju sve žene i muškarci da postupe isto. Ona je naglasila da sve do danas “ni jedna osoba nije kažnjena za taj ratni zločin”.

“I u periodu UNMIK-a (UN misija na Kosovu) ali i tokom perioda EULEX-a (EU misija na Kosovu za vladavibnu prava) ovi zločini su ostali nekažnjeni. S toga smo se okupili ovde kako bi tražili pravdu za 20 hiljada žena, muškaraca i dečaka koji su preživeli ovaj zločin, torturu tokom rata na Kosovu“, kazala je Rušiti.

Na Kosovu je inače u toku proces priznanja statusa žrtve seksualnog nasilja, a nakon što je Skupština 2014. odlučila da se njima reguliše status i omoguće određene benificije.

XS
SM
MD
LG