Dostupni linkovi

Severna Koreja specijalnim avionom odvezla strane diplomate


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Specijalni avion iz Severne Koreje s desetinama stranih diplomata i drugih stigao je danas na daleki istok Rusije, pošto Sever pooštrava blokadu kako bi se zaštitio od korona virusa.

Severna Koreja nije javno potvrdila nijedan slučaj bolesti COVID-19, ali njeni državni mediji su objavili da su hiljade ljudi stavljene u karantin kao deo strogih mera prevencije, prenosi Beta.

Desetine putnika, od kojih je većina nosila maske za lice, a neki u pratnji dece, stojali su u redu na Međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, gde su im severnokorejski zdravstveni radnici koji su nosili bela zaštitna odela merili temperaturu.

Nije poznato koliko ih je odletelo u Vladivostok.

Severna Koreja je ukinula jednomesečnu izolaciju za strane diplomate u Pjongjangu 2. marta, omogućivši im da napuste zemlju.

Britanski ambasador u Pjongjangu Kolin Kruks je poručio na Tviteru: "Tužno je jutros oprostiti se sa kolegama iz nemačke ambasade i francuske kancelarije koji se privremeno zatvaraju".

On je rekao da će Britanska ambasada ostati otvorena.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je prošle nedelje da planira da privremeno zatvori kancelariju za saradnju u Pjongjangu.

Severna Koreja je antivirusnu kampanju nazvala stvari za "opstanak nacije", zabranjujući ulazak stranim turistima i ukinuvši gotovo sav saobraćaj s Kinom.

Mnogi stručnjaci kažu da je Severna Koreja veoma ranjiva na zarazne bolesti zbog hroničnog nedostatka sanitetskog materijala i zastarele zdravstvene infrastrukture.

XS
SM
MD
LG