Dostupni linkovi

Oružane snage BiH: Sankcije zbog pjevanja nacionalističke pjesme


Ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH okarakterisan je kao teža povreda vojne discipline
Ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH okarakterisan je kao teža povreda vojne discipline

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) koji su se našli na video snimku na kojem pjevaju nacionalističke pjesme identifikovani su, te je pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti, saopšteno je iz Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Sporni snimak pojavio se protekle sedmice, na društvenim mrežama i web portalima,a na njemu se vide pripadnici Oružanih snaga BiH koji u službenim uniformama u ugostiteljskom objektu nadomak banjalučke kasarne Kozara, pjevaju nacionalističke pjesme.

„Pripadnici Oružanih snaga BiH koji se nalaze na spornom videu grubo su povrijedili Zakon o službi i Etički kodeks ponašanja profesionalnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a koji utvrđuju osnovne etičke i profesionalne standarde ponašanja kojih su se dužni pridržavati sva vojna lica na službi u MO BiH i OS BiH“, navedeno je u saopštenju.

Ponašanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine okarakterisan je kao teža povreda vojne discipline kojom je nanesena ogromna šteta ugledu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Takođe će biti ispitano da li postoje i elementi krivične odgovornosti koji se odnose na izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“ stoji u saopštenju Zajedničkog štaba oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH navele su i kako će poduzeti sve neophodne mjere za sankcionisanje svih odgovornih profesionalnih vojnih lica te dodatno pojačati kontrolu i nadzor za poštivanje svih elemenata vojne discipline u svim jedinicama i komandama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga organizovaće sastanak sa najodgovornijim u lancu komandovanja te da će svi biti upoznati sa mjerama i radnjama koje će biti poduzete u cilju sprječavanja ovakvih i sličnih dešavanja.

XS
SM
MD
LG