Dostupni linkovi

Napadnut čečenski bloger u skrivanju


Tumso Abdurakhmanov, čečenski bloger
Tumso Abdurakhmanov, čečenski bloger

Organizacija za zaštitu ljudskih prava kaže kako je poznati čečenski bloger napadnut u njegovom stanu u jednoj od evropskih zemalja u kojoj živi u tajnosti. Ovo je najnoviji napad u Evropi na kritičare vodstva u ruskoj regiji u sjevernom Kavkazu.

Prema informacijama organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Švedskoj Vayfond Charity kao i Human Rights Association nevladine organizacije koja radi na zaštiti prava Čečena i drugih etničkih grupa u ruskom sjevernom Kavkazu koji su progonjeni zbog 'vjerskih i političkih razloga', bloger Tumso Abdurakhmanov se nalazi u bolnici nakon napada.

Prema Vayfondu, napadač je provalio u stan blogera kasno uveče 26. februara dok je Abdurakhmanov spavao i napao ga čekićem.

Čečenski bloger je na kraju uspio savladati napadača i pozvati policiju.

Abdurakhmanov je prije nekoliko godina morao pobjeći iz Čečenije u strahu za svoju sigurnost, nakon što je postao poznat po kritikama domaće vlasti koju podržava Kremlj.

On je na YouTube-u objavio video u kojem napadač priznaje da je iz Moskve te da je u čečenskom glavnom gradu Groznom, osoba pod imenom Abdurakhman, tražila od njega da 'zastraši' Abdurakmanova.

Od kada je 2015. godine pobjegao iz Čečenije, Abdurakhmanov nije uspio da dobije azil u Evropu. Do sada je u Poljskoj odbijen dva puta za azil, uprkos snažnoj podršci aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Abdurakhmanov je iz inostranstva nastavio da kritikuje režim Ramzana Kadireva.

XS
SM
MD
LG