Dostupni linkovi

SAD naredila deportaciju bivšeg čuvara nacističkog logora nazad u Njemačku


Sud u Sjedinjenim Državama naredio je deportaciju bivšeg čuvara nacističkog kampa nazad u Njemačku u kojoj i dalje prima penziju za svoje služenje u ratu, prenosi britanski BBC.

Sutkinja za imigraciju Rebecca Holt rekla je da je Friedrich Karl Berger koji ima 94 godine, služio u logoru u Njemačkoj u kojem su zatvorenici držani u 'užasnim' uslovima.

On u Sjedinjenim Državama nalazi od 1959. godine.

Kako je za američki Washington Post rekao Bergeru je bilo naređeno da radi u logoru tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon dvodnevnog suđenja u Memphisu u američkoj državi Tennessee, sutkinja je naredila deportaciju. U svojoj presudi, ona je navela da je 'voljna služba gospodina Bergera kao naoružanog stražara u koncentracionom logoru u kojem se odvijao progon' predstavljala oblik pomoći nacističkim progonima.

Berger je priznao da nikada nije zatražio da bude prebačen sa posla čuvara logora te da i dalje prima penziju iz Njemačke.

Američki odjel pravosuđa za ljudska prava i jedinica za posebne kaznene progone pokrenuli su 2017. godine istragu protiv Bergera, piše AP.

U decembru 2018. godine američke vlasti deportovale su devedesetpetogodišnjeg bivšeg čuvara koncentracionog kampa koji je decenijama živio u New Yorku.

XS
SM
MD
LG