Dostupni linkovi

Ekonomski bum antibakterijskih proizvoda zbog korona virusa


Belgijski proizvođač sredstava za higijenu i čišćenje Christeyns utrostručio je proizvodnju antibakterijskog gela, jer potražnja za hidroalkoholnim proizvodima eksplodirala zbog epidemije korona virusa od kojeg je širom svijeta umrlo više od 3.300 ljudi.

U svojoj fabrici u gradu Vertou na zapadu Francuske, kompanija je povećala kapacitet koji joj je omogućio proizvodnju tri hiljade tona antibakterijskog gela godišnje, umjesto oko hiljadu što je bila uobičajena proizvodnja.

Broj ljudi zaraženih korona virusom u svijetu premašio je u petak 100.000 nakon što je izbijanje doseglo sve više zemalja i ekonomska šteta se intenzivirala.

Mnogi su zamoljeni da ostanu kod kuće, ne idu na posao, škole su zatvorene, velika okupljanja i javni događaji otkazani, trgovine očišćene od toaletnih potrepština i vode, a maske za lice postale su uobičajen prizor.

"Kriza je globalna. Potražnja je globalna", rekao je izvršni direktor Christeynsa France Peter De Grove za Reuters. "Potražnja nevjerovatno raste."

Francuska vlada odlučila je u srijedu da reguliše cijenu antibakterijskih gelova nakon što je objavljeno da su cijene naglo porasle otkad je počeo izbijanje korona virusa.

No De Grove je rekao da kompanija nije povećala cijenu svojih antibakterijskih proizvoda uprkos većoj potražnji, jer grupa želi izgraditi dugoročan odnos s kupcima.

Očekuje da će kriza biti prekretnica za cijelu industriju.

"Naš posao će rasti tokom narednih godina svigdje na svijetu", rekao je De Grove.

XS
SM
MD
LG