Dostupni linkovi

Kancelarija Srbije za saradnju sa civilnim društvom: Kazniti pretnje NVO


Desničarska organizacija Zavetnici izlepila je 23. februara 2018. plakate na prostorije Kuće ljudskih prava sa natpisima "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta"
Desničarska organizacija Zavetnici izlepila je 23. februara 2018. plakate na prostorije Kuće ljudskih prava sa natpisima "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta"

Pozivamo nadležne organe da sankcionišu pretnje civilnom sektoru u cilju očuvanja bezbednosti svih građana i građanki, saopšteno je iz Kancelarije Srbije za saradnju sa civilnim društvom povodom teksta Radija Slobodna Evropa (RSE) o izveštaju nevladine organizacije Građanske inicijative.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom u saopštenju dostavljenom RSE izrazila je zabrinutost povodom pretnji koje su upućivane civilnom sektoru.

„I do sada smo oštro osuđivali napade na predstavnike civilnog sektora, kao što je i navedeno u Izveštaju Građanskih inicijativa“, navela je ta Kancelarija.

U Kancelariji ističu i da ne spore postojanje nedostataka i potrebe za preduzimanjem dodatnih mera kako bi se unapredila saradnja organa uprave i civilnog društva ali i dodaju da bi analize i izveštaji bili potpuniji ako bi sadržali i dobre prakse koje su postojale tokom izveštajnog perioda.

U saopštenju se ističe i da Kancelarija ima ograničenja kada su neke oblasti u pitanju.

„To se pre svega odnosi na slobodu izražavanja koja je u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, odnosno slobodu okupljanja koja je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i na činjenicu da Kancelarija kao služba Vlade ne može biti predlagač zakona i dokumenata javnih politika kojima se direktno kreira ambijent za delovanje organizacija civilnog društva“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Iz ove stručne službe Vlade Srbije osnovane 2011. godine, čija uloga je posredovanje u dijalogu i saradnji državne uprave i organizacija civilnog društva, saopšteno je da je u 2019. godini kompletiran novi pravni okvir koji propisuje znatno veći stepen obaveza organa državne uprave u pogledu transparentnosti procesa odlučivanja.

Dodaje se i da je uvedena obaveza konsultovanja zainteresovanih strana i ciljnih grupa od najranije faze ovog procesa.

„Iako su i dalje prisutni primeri donošenja propisa bez aktivnog učešća šire javnosti u njihovoj pripremi, Kancelarija beleži veću aktivnost nadležnih predlagača u pozivanju organizacija civilnog društva za učešće u javnim raspravama i drugim oblicima konsultacija“, saopštila je Kancelarija.

Kancelarija je još jednom pozvala organe uprave na veće uključivanje civilnog društva, unapređenje kvaliteta konsultativnih procesa i razumevanje važnosti učešća civilnog društva i građana u procesima odlučivanja.

Kancelarija navodi i da je imala aktivnu ulogu u izradi Zakona o socijalnom preduzetništvu i analizi primene Zakona o volontiranju u kojima je, kako je saopštila, pratila potrebe i interese civilnog društva.

Takođe, apostrofira se i usvajanje Zakona o računovodstvu i „uključivanje organizacija civilnog društva kako bi upoznale predlagača sa specifičnostima i značajem postojanja posebnog kontnog okvira za druga pravna lica u koje spadaju neprofitne organizacije“.

Predstavnici nevladinog sektora upozorili su 28. februara da je prostor za delovanje organizacija civilnog društva u Srbiji sve uži. U izveštaju koji je tog dana objavila nevladina organizacija (NVO) Građanske inicijative navodi se da je civilni sektor sve manje uključen u procese donošenja politika i odluka.

U izveštaju se ukazuje da su u 2019. godini bili intenzivirani napadi na organizacije civilnog društva i na njihove skupove, kao i da su civilni aktivisti bili izloženi pretnjama. Dodaje se da se to pre svega odnosi na organizacije koje se bave ljudskim pravima i zaštitom marginalizovanih grupa ili se zalažu za suočavanje sa prošlošću.

Ističe se da je ponašanje policije i drugih institucija vlasti bilo vrlo pasivno i da nije bilo reakcija na govor mržnje i verbalno nasilje.

XS
SM
MD
LG