Dostupni linkovi

Saradnik Alekseja Navaljnog 'poslan' na obavezno služenje vojnog roka


i Ruslan Šhavedinov
i Ruslan Šhavedinov

Voditelj projekta Antikorupcijske fondacije Alekseja Navaljnog poslan je na obavezno služenje vojnog roka na Arktiku 23. decembra, saopštila je glasnogovornica Fondacije kao i lider ruske opozicije na svojim društvenim mrežama.

Dvadesettrogodišnji Ruslan Šhavedinov prvo je zadržan u svom stanu u Moskvi a zatim poslan 5.600 kilometara daleko u Novaya Zemlju kako bi u udaljenoj protuzračnoj bazi u Arktičkom okeanu služio vojsku. O pojedinostima ovog slučaja Navaljni je saznao 24. decembra.

Opozicionar Aleksej Navaljni, koji prkosi vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina i čija je Fondacija radila na razotkrivanju velikih koruptivnih radnji javnosti, optužuje vođu Kremlja za slanje radnika radnika njegove fondacije u vojsku. Kako prenosi BBC, Navaljni optužuje vlasti da su kidnapovale Šhavedinova.

"Izgleda da je gospodin Putin sam izradio plan za izolaciju našeg Ruslana", napisao je Navaljni na Twitteru.

Zamjenik moskovskog vojnog povjerenika Maksim Loktev rekao je za državnu agenciju TASS da je Šhavedinov regrutovan legalnim putem.

On je 23. decembra pritvoren na osnovu presude suda kojom se odbacuje njegovo osporavanje doktorskih nalaza koji se tiču njegove podobnosti služenja vojske.

Loktev je također rekao da je mladi Navaljnijev saveznik određen za vojnu službu 28. oktobra ali da se nije slagao sa odlukom povjerenstva vojske u vezi njegovog zdravlja.

Niži sud je također 11. novembra odbacio zahtjev Šhavedinova.

Služenje vojske je obavezno u Rusiji za većinu muškaraca, koji nakon što napune 18. godina a prije navršene 28. godine treba da odsluže godinu dana u vojsci.

XS
SM
MD
LG