Dostupni linkovi

Dačić: Ne krijemo vojnu saradnju sa Rusijom


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija „otvoreno govori o kupovini oružja od Rusije“. Komentarišući zabrinutost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu zbog kupovine ruske vojne opreme, Dačić je rekao da Srbija „ništa ne krije o svojoj vojnoj saradnji sa svim zemljama“.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri naveo je da ta zemlja budno prati transakcije u ovoj oblasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. marta da je četvrtom isporukom delova ruskog protivvazdušnog (PVO) sistema "Pancir", raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran.

Ambasada SAD je u reakciji za Radio Slobodna Evropa pozvala sve saveznike i partnere" da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA).

"Nikada nećemo učestvovati ni u čemu što je suprotno međunarodnim konvencijama i stavovima. Ništa ne krijemo niti smo krili i mi ćemo nastaviti takvu politiku otvorenosti i negovaćemo je u budućnosti sa SAD, Rusijom i Kinom", rekao je Dačić nakon govora na otvaranju skupa o Srpsko-američkim odnosima, u organizaciji Atlantskog saveta Srbije i SAD u Beogradu.

Dačić je dodao da je direktor Stejt departmenta zadužen za sankcije Rusiji Tomas Zarzecki u novembru posetio Srbiju zbog toga i naveo da je Zarzecki bio zadovoljan sastankom.

"Dogovorili smo se da Ministarstvo odbrane bude u kontaktu, da imamo korektnu komunikaciju da ne bi nastali problemi u našim odnosima", rekao je Dačić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je zahvalan na "transparentnosti koju je Srbija pokazala amabasadi i Zarzeckom tokom posete".

"To ne znači da mi ne pratimo budno transakcije u ovoj oblasti i da američki Kongres nije zabrinut zbog ove teme", rekao je Godfri.

Artiljerijsko-raketni PVO sistem "Pancir S1" namenjen je za odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju, koja se sastoji od šest sistema.

Sistemi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata - prva dva sistema su dopremljena 22. februara, a ostali u roku od deset dana.

XS
SM
MD
LG