Dostupni linkovi

Ministri EU odbacili tursko korišćenje migrantskog pritiska za političke svrhe


Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije snažno su u sredu uveče odbacili tursko korišćenje migrantskog pritiska za političke svrhe i izrazili odlučnost da efikasno štite spoljne granice Unije.

U zajedničkoj izjavi posle vanrednog sastanka u Briselu, ministri su pozvali Tursku da "u potpunosti sprovede odredbe sporazuma iz 2016. godine", zaključenog s EU posle migrantske krize iz 2015. godine, navodi Frans pres.

Turska se tim sporazumom obavezala da zaustavi talase ilegalnih migracija u Evropu, u zamenu za novčanu pomoć od nekoliko milijardi evra za izbeglice na turskom tlu.

Ministri su izrazili solidarnost sa zemljama na svojim spoljnim granicama koje su pod migrantskim pritiskom i naveli da će nastaviti tesno da sarađuju sa zemljama Zapadnog Balkana u upravljanju migrantskim tokovima, prenosi Hina.

"Evropska unija i njene zemlje članice ostaju odlučne u zaštiti spoljnih granica EU. Ilegalni prelasci neće biti tolerisani. U tom pogledu, EU i njene zemlje članice preduzeće sve potrebne mere u skladu s pravom EU i međunarodnim pravom", navodi se u izjavi.

Hiljade migranata pokušavaju da pređu iz Turske u Grčku otkako je Ankara pre nekoliko dana saopštila da više neće poštovati sporazum sa EU iz 2016. godine.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je u sredu da EU treba da podrži turske inicijative za rešavanje sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

"Ako evropske zemlje žele da reše problem, onda moraju da podrže politička i humanitarna rešenja Turske u Siriji", rekao je Erdogan u Ankari.

Turska očekuje pomoć saveznika u vreme intenziviranja sukoba u sirijskoj provinciji Idlib, udaljenoj nekoliko desetina kilometara od turske granice. Turska i sirijski pobunjenici koje podržava u Idlibu se bore protiv snaga sirijske vlade koje imaju podršku Rusije.

XS
SM
MD
LG