Dostupni linkovi

EU podržava Grčku u naporima da zaustavi migrante


Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Charles Michel i David-Maria Sassoli
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Charles Michel i David-Maria Sassoli

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je u utorak podršku naporima Grčke u zaštiti njenih granica, jer hiljade migranata iz Turske pokušavaju preći na teritorij Evropske unije.

"Situacija na našoj granici nije samo problem Grčke, već je to odgovornost cijele Evrope", rekla je ona na konferenciji za novinare nakon posjete toj regiji zajedno sa drugim čelnicima EU i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, prenosi Reuters.

"Oni koji izgleda kao da testiraju evropsko jedinstvo bit će razočarani. Zadržaćemo kurs i naše jedinstvo će prevladati", rekla je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u utorak je pozvao Tursku da poštuje sporazum iz 2016. godine s Evropskom unijom u kojem je pristala zaustaviti prolazak migranata u Evropu u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Kazao je da je za Evropu važno da zaštiti svoju granicu.

Pitanje migranata je aktuelizovano nakon što je Turska donijela odluku da ne zaustavlja migrante koji idu ka Grčkoj ili Bugarskoj zbog nedovoljne pomoći toj zemlji, kako je istakao predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan.

Ubrzo nakon ove najave, konvoji migranata krenuli su prema grčkom teritoriju. Grčka policija upotrijebila je suzavac za rastjerivanje hiljada migranata koji imaju namjeru preći u Grčku.

XS
SM
MD
LG