Dostupni linkovi

Ombudsman: Kontrola Ministarstva prosvete Srbije i srednjih škola zbog incidenta u Leskovcu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zaštitnik građana Srbije pokreće postupak kontrole Ministarstva prosvete i srednjih škola u Leskovcu, zbog skupa koji je u centru tog grada održan u ponedeljak, 2. marta, kada je grupa mladih, uglavnom srednjoškolaca, protestovala sa namerom da spreči održavanje navodno najavljene Parade ponosa. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio ombudsman Zoran Pašalić.

Tokom skupa došlo je do fizičkog napada na novinara portala Jugpres Dragana Marinkovića, agencija Beta javila je da je policija gađana jajima, a učesnici su uzvikivali poruke mržnje prema LGBT zajednici.

“Mi smo pokrenuli postupak prema Ministarstvu prosvete i osam srednjih škola u Leskovcu, sa ciljem da se na pravi način sprovede program koji promoviše duh tolerancije, koji se ne odnosi samo na LGBTI populaciju, nego na sve ranjive grupe koje su izložene vređanju i nasilju, da se mlade osobe upoznaju sa tolerantnim odnosnom prema zaštićenom i ranjivim grupama”, rekao je Pašalić za RSE.

On je apelovao i na nadležne organe da preduzmu sve radnje u zakonskim okvirima po kojima “ne samo da mogu, nego i moraju da postupe”.

Zbog napada na novinara Dragana Marinkovića u Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu je saslušan dvadesetčetvorogodišnji D.S. kome je određen pritvor, potvrđeno je za RSE u tom tužilaštvu. Kako se navodi, njemu se na teret stavlja krivično delo nasilničko ponašanje.

Zaštitnik građana za RSE ističe i da ta institucija u svojim godišnjim izveštajima redovno ističe da nadležni organi treba da obezbede puno ostvarivanje prava LGBT osoba u oblasti slobode izražavanja, mirnog okupljanja i pre svega, zaštite njihovog psihičkog i fizičkog integriteta.

XS
SM
MD
LG