Dostupni linkovi

Mohammed Allawi vratio mandat za sastav vlade Iraka


Mohammed Allawi
Mohammed Allawi

Mandatar za premijera Iraka Mohammed Allawi saopćio je da odustaje od te funkcije, pošto nije uspio osigurati podršku Parlamenta za svoj kabinet, javlja AP.

Time se produžava politička paraliza u zemlji koja je suočena s višestrukim ekonomskim, sigurnosnim i zdravstvenim izazovima.

Allawi je optužio političke stranke, rekavši da nisu "ozbiljne po pitanju primjene reformi koje su obećale ljudima" i da postavljaju prepreke za formiranje nove i nezavisne vlade.

"Da sam pristao na ustupke, bio bih sada premijer, ali ja sam pokušao sačuvati zemlju da ne sklizne u neizvjesnost i riješi aktuelnu krizu. Ali, pregovori su više puta prekidani", kazao je Allawi u kratkom obraćanju naciji, u kojem je obrazložio svoju odluku.

Zemlja se suočava s masovnim protestnim pokretom, koji je izbio u oktobru i doveo do odlaska bivšeg premijera Adela Abdula Mahdija dva mjeseca kasnije.

Međutim, njegova vlada je ostala u privremenom svojstvu.

Prizor sa protesta u Bagdadu, 5 oktobar 2019.
Prizor sa protesta u Bagdadu, 5 oktobar 2019.

Protesti, u kojima su glavni zahtjevi bili otvaranje radnih mjesta i poboljšanje javnih usluga, ubrzo su se pretvorili u pozive za uklanjanje cijele iračke vladajuće elite.

Sukob policije i demonstranata u Bagdadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

XS
SM
MD
LG