Dostupni linkovi

Irak nije uspio formirati vladu


Demonstrant nosi državnu zastavu Iraka na trgu Tahrir u Bagdadu, 20. decembar 2019. tokom antivladinih protesta
Demonstrant nosi državnu zastavu Iraka na trgu Tahrir u Bagdadu, 20. decembar 2019. tokom antivladinih protesta

Irački političari se nisu uspjeli dogovoriti u vezi sa formiranjem nove vlade u četvrtak, produžavajući tako politički zastoj koji je obustavio oporavak zemlje nakon višegodišnjeg rata.

Parlament je odgodio sjednicu kojom se odobrava vlada, a koju je predložio kandidat za premijera Muhamed Alavi, zbog nedostatka kvoruma, izvijestila je državna TV, nakon što su zastupnici koji su se protivili njegovim imenovanjima bojkotovali zasjedanje.

Politički sukobi i navodno široko rasprostranjena korupcija spriječili su napore Iraka da se oporavi od dvije američke invazije, sankcija i razornog rata koji je imao za cilj poraz Islamske države 2017. godine, javio je Reuters.

Zemlja se suočava s masovnim protestnim pokretom koji je izbio u oktobru i srušio bivšeg premijera Adela Abdula Mahdija dva mjeseca kasnije. Međutim, njegova vlada je ostala u privremenom svojstvu.

Protesti, u kojima su glavni zahtjevi bili otvaranje radnih mjesta i poboljšanje javnih usluge, brzo su se pretvorili u pozive za uklanjanje cijele iračke vladajuće elite. Demonstranti se protive Alaviju jer ga smatraju dijelom sistema koji žele srušiti.

XS
SM
MD
LG