Dostupni linkovi

Pit Butidžidž se povukao iz trke za predsednika SAD


Pit Butidžidž
Pit Butidžidž

Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž povukao se iz trke za kandidata demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

On je ušao u demokratsku predsedničku trku kao relativno nepoznat političar da bi se, posle neočekivanog uspona, pozicionirao kao budućnost stranke, a zatim okončao svoju trku za Belu kuću, piše Glas Amerike.

Butidžidž je trku završio u svom Saut Bendu, a pristalicama je poručio da je njegov izborni štab započeo "nemoguće putovanje" sa osobljem od četiri člana, bez velike liste imejlova i bez ličnog bogatstva.

"Ušli smo u ovu trku da porazimo sadašnjeg predsednika i uvedemo novu vrstu politike. Sada je vreme da se povučemo i pomognemo da se naša stranka i zemlja ujedine", rekao je Butidžidž pristalicama.

Ovaj ratni veteran iz Avganistana i prvi otvoreno gej predsednički kandidat u Americi, pobedio je na prvim stranačkim izborima, na kokusima u Ajovi i bio na drugom mestu u Nju Hempširu.

Međutim, uspeh na kokusima koji je imao u mahom belačkim državama nije se nastavio u Nevadi i Južnoj Karolini, državama sa rasno raznovrsnijom populacijom.

Na kokusima u Nevadi bio je treći, a u Južnoj Karolini osvojio samo tri odsto glasova Afroamerikanaca.

Butidžidževo povlačenje moglo bi da pomogne Džou Bajdenu koji je pobedio u Južnoj Karolini i pokušava da preotme prvu poziciju od favorita Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država, na takozvani "super utorak".

XS
SM
MD
LG