Dostupni linkovi

Šarović traži ostavku Dodika zbog 'izdaje' u vezi s NATO


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da od srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika očekuje da se povuče s te funkcije.

On je to rekao pošto je objavljen stenogram sa sastanka Predsedništva BiH s ambasadorima "Kvinte", prema kojem je "Program reformi", dostavljen NATO-u, preimenovani sporni "Godišnji nacionalni program" (ANP).

Grupu "Kvinta" čine predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke.

"Izdajnik ostaje izdajnik. Sada je potpuno jasno i nema više mogućnosi da se krije. Dodik je priznao da pristaje na ANP i time trasirao put BiH ka NATO. Stenogram je dokaz da je Dodik bio svestan da potpisuje Nacionalni godišnji plan", kazao je Šarović.

Predsednik SDS-a je pozvao Dodika na "odgovornost za izdaju i dvomesečno skrivanje istine od građana Republike Srpske".

"Sada bi morali reagovati i oni koji su mu verovali i oni koji su ga do sada podržavali", kazao je Šarović, saopštio je SDS.

Sarajevska TV FACE je objavila stenogram sa sastanka Predsedništva BiH i ambasadora zemalja članica "Kvinte" na kojoj je dogovoren Program reformi BiH koji je Predsedništvo BiH usvojilo 19. novembra prošle godine.

Članovi Predsedništva BiH postigli su na sastanku sa ambasadorima Kvinte dogovor o "Godišnjem nacionanom programu" (ANP) čiji su naziv promenili u "Program reformi", kako bi izašli u susret srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodik je imao i uslov da NATO ne saopšti da je to ANP, za što je i dobio garanciju.

"Ovaj dokument se formalno ne zove ANP, ali on u suštini to jeste, i ja ne bi bio baš spreman da ispadnem glup... Najbolje bi bilo da kažemo da smo napravili dokument 'Saradnja s NATO-om' i da smo kroz kompromis završili pitanje ANP-a i da u tom pogledu nemamo više šta reći", rekao je Dodik na sastanku, prenosi Beta.

Dokument "Program reformi" je 23. decembra 2019. godine upućen u sedište NATO u Briselu.

XS
SM
MD
LG