Dostupni linkovi

Zatvaranje granica na Balkanu, raj za krijumčare izbeglica


Serbia - migrants and refugees gather in an abandoned building near Sid, Serbia, near the Croatian border. roundup screen grab

Zatvaranje granica država u regionu otvorilo je put krijumčarima izbeglica, rečeno je u Medija centru u Beogradu na predstavljanju publikacije “Između zatvorenih granica” o podršci i zaštiti izbeglicama tokom njihovog boravka u Srbiji koju su sačinile dve nevladine organizacije Centar za kriznu politiku i reagovanje i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju.

Hans Fridrih Šoder, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji je ocenio da ne postoji solidarnost između država u regionu kad je reč o izbeglicama i da to osnažuje krijumčare i druge kriminalce.

“To je još jedan razlog zašto snažno podržavamo sve države – uključujući Bosnu, Hrvatsku i Srbiju – da se nose sa tim izazovom u kontekstu vladavine prava, jer će to suziti prostor krijumčarima i drugim kriminalcima za eksploataciju izbeglica i migranata. To su izuzetno ranjive grupe”, poručio je Šoder koji je takođe istakao i sve veći problem dece koja su na migrantskom ilegalnom putu bez pratnje roditelja.

Iznet je podatak da je 2.800 dece bez pratnje prošlo kroz Beograd tokom prošle godine.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je pripremilo pravilnik o postupanju prema toj deci, rekao je Svetozar Aleksov, državni sekretar u tom MInistarstvu.

Deca se više ne smeštaju u kampove sa odraslima, već u centrima za maloletnike, kako bi se zaštitili od zloupotreba.

Sve veći je broj izbeglica koje susedne zemlje kolektivno vraćaju, ne retko uz upotrebu nasilja, rekla je Ivana Vukašević, jedna od autorki publikacije. Na to već dugo upozoravaju i domaće i međunarodne institucije ali tek nedavno je to hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović javno priznala i najavila pokretanje odgovornosti lica koja su činila krivična dela.

Nova migrantska ruta uspostavljena je prošle godine prema BIH, istaknuto je u Medija centru. Prema nekim procenama, 23 hiljada ljudi je ušlo u tu državu, 80 odsto njih ilegalno i to iz Srbije.

Rečeno je da je nepoznanica kako će na migrantsku situaciju u Srbiji uticati još čvršća kontrola na granicama kada, kako se najavljuje, dođe Fronteks na granicu sa Hrvatskom i BIH.

Trenutno u kampovima u Srbiji ima 2.850 migranata. Srbija više nije tranzitna zemlja za migrante, već zemlja u kojoj se sve češće ostaje, rekli su predstavnici nevladinih organizacija.

XS
SM
MD
LG