Dostupni linkovi

Dodik: Pisaću Trampu i obavestiti ga šta mu rade službenici u BiH


Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će pisati američkom predsedniku Donaldu Trampu kako bi ga "obavestio o radu njegovih službenika u BiH".

Dodik je rekao da je Izvršni komitet SNSD-a na današnjoj sednici ocenio da pismo koje su ambasadori EU, SAD-a i OEBS-a uputili srpskim funkcionerima u institucijama BiH predstavlja pristisak.

On je naglasio da SNSD to smatra kao "neprimereno ponašanje i mešanje u unutrašnje stvari zemlje", zbog čega će tražiti objašnjenje od njihovih centrala.

"Ovo je zastrašivanje. Nikada nisu reagovali na ovakav način kada su se sastajali Bošnjaci", kazao je Dodik.

Najavio je da će povodom, kako je rekao, mešanja stranaca u unutrašnju politiku BiH organizovati miting u Istočnom Sarajevu, a da će potom otići pred zgradu OHR-a u Sarajevu.

Američki ambasador, predstavnici EU i OEBS-a reagovali su na nedavni dolazak srpskih funkcionera, poput predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltije, člana CIK-a Branka Petrića, članova rukovodstva SIPA i OBA na sastanak sa zvaničnicima RS na kome je razgovarano o odluci Narodne skupštine RS da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne učestvuju u odlučivanju zbog poslednje odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Dodik je najavio da će RS sve svoje aktivnosti usmeriti na "izvorni Dejton", odnosno vraćanje izvornih dejtonskih nadležnosti RS, ocenivši da su za rušenje Dejtonskog sporazuma odgovorni deo međunarodne zajednice i visoki predstavnici.

"To je legitiman politički cilj i on nikome ne može biti sporan, osim onima koji nisu završili svoj posao ovde - zarobljavanja srpskog naroda u BiH na trajan način", kazao je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a, naveo je dalje, odbacio je Zakon o prestanku mandata VSTS u sadašnjem sastavu, usvojen pre nekoliko dana u Predstavničkom domu BiH, optuživši SDS i PDP da su glasanjem za taj zakon, zajedno sa strankama iz Federacije BiH, pokazali da su "kvislinzi".

Lider SNSD-a je najavio da će delegati te stranke u Domu naroda parlamenta BiH blokirati donošenje tog zakona.

Upitan da li će biti izmeštanja pravoslavne crkve, izgrađene posle rata na privatnom posedu Fate Orlović u Konjević polju kod Bratunca, Dodik je rekao da je ranije smatrao da to treba učiniti, a da sad misli da to ne treba da se desi sve dok se ne reše sva sporna pitanja u BiH.

SNSD je odbacio i proslavu 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, navodeći da je to "lažna predstava o prazniku o Bosni i Hercegovini".

"Smatramo da je to još jedna u nizu majorizacija i neprimereno je prisustvo stranih ambasadora na toj kvazimanifestaciji", kazao je Dodik.

XS
SM
MD
LG