Dostupni linkovi

Vučić i MMF: Dobri ekonomski rezultati Srbije


Sastanak predsednika Srbije sa delegacijom MMF-a Beograd, 28. februar, 2020.
Sastanak predsednika Srbije sa delegacijom MMF-a Beograd, 28. februar, 2020.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kejs Martejn ocenio je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da su ekonomski rezultati Srbije veoma dobri, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je Martejn „posebno pozdravio uspešan završetak procesa privatizacije Komercijalne banke“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predstavnicima Misije MMF naveo da je Srbija posvećena održavanju finansijske stabilnosti i daljem sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

Navodi se da su se sagovornici složili da je postignut napredak u okviru programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), koji je Srbija ugovorila sa MMF-om juna 2018. godine.

Na sastanku je ukazano da "privredna aktivnost u Srbiji drugu godinu zaredom beleži visoku stopu rasta, o čemu svedoči i podatak da je u 2019. godini ostvareno povećanje od 4,2 odsto, što je više u odnosu na prvobitnu projekciju od 3,5 odsto".

Razgovarano je i o redefinisanju postojećih fiskalnih pravila u cilju obezbeđivanja očuvanja fiskalne održivost, kao i o daljem spovođenju reforme poreske administracije, zatim reforme u javnom sektoru, kao i upravljanju javnim investicijama i državnim preduzećima.

XS
SM
MD
LG