Dostupni linkovi

Osmani: DSK će sa Kurtijem razgovarati o detaljima ukidanja taksi


Vjosa Osmani
Vjosa Osmani

Predsednica Skupštine Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani izjavila je da će ta partija 28. februara razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) o detaljima o delimičnom ukidanju takse Srbiji i Bosni i Hercegovini, što je Kurti najavio 27. februara.

Tokom posete Peći 28. februara, Osmani je istakla da je važno da koalicioni partneri razgovaraju o detaljima i da zajedno donesu odluku.

"Kao Skupština, mi ćemo se oglasiti u trenutku kada se o odlukama i zvanično obavestimo. Ono što je važno jeste da ja vidim veoma dobru saradnju partnera u vladajućoj koaliciji. Vidim da koalicioni partneri imaju zajednički cilj a to je zaštita zajedničkih interesa i zaštita partnerstva sa SAD-om i EU", kazala je Osmani.

Ona je izrazila ubeđenje da će se sve razlike, unutar koalicije, rešiti u toku dana.

Premijer Kosova, Kurti, najavio je da će Vlada Kosova sledeće nedelje da donese odluku o delimičnom ukidanju takse na sirovinske proizvode, odluka koja bi stupila na snagu 15. marta. Potpuno ukidanje takse može se očekivati 1. aprila, ukoliko Srbija istovremeno prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti i ukoliko se obaveže da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom. U suprotnom, Kosovo će 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem recipročnih mera prema Srbiji, dok će taksa u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Iz Demokratskog saveza Kosova, koalicioni partner Aljbina Kurtija, saopštili su 27. februara da takav stav premijera Kosova nije usaglašen sa njima. Ta partija podržava potpuno ukidanje takse, jer je to pre svega zahtev Sjedinjenih Država i EU, a da se recipročne mere za sad ne uvode.

Protiv delimičnog ukidanja takse izjasnio se i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Ričard Grenell), navodeći da SAD podržava potpuno ukidanje te mere.

Evropska unija je, pak, pozdravila najavu o ukidanju takse na uvoz sirovinskih prozivoda. Smatraju to kao prvi korak koji može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

XS
SM
MD
LG