Dostupni linkovi

U Iranu 26 osoba umrlo od korona virusa, porastao broj zaraženih u Italiji


U Iranu je od epidemije korona virusa umrlo 26 osoba, saopštile su u četvrtak 27. februara tamošnje vlasti novi bilans i dodale da je nekoliko zvaničnika oboljelo od virusne upale pluća.

Ministarstvo zdravlja navelo je da je u četvrtak preminulo sedam osoba i da se broj umrlih popeo na 26. Dodaje se da je 245 osoba inficirano novim virusom.

Broj zaraženih korona virusom u Kini, zemlji u kojoj je izbila epidemija popeo se na gotovo 80.000 sa 2.746 smrtnih slučajeva. Virus se proširio na još 44 zemlje sa 3.246 slučaja i 51 osoba preminulih.

U Italiji, zemlji sa najviše zaraženih u Evropi broj oboljelih od korona virusa porastao je na 650 u četvrtak navečer, u odnosu na 528 zaraženih prijavljenih samo par sati ranije. Sedamnaest osoba je preminulo u Italiji a najviše slučajeva oboljelih od korona virusa nalazi se u sjevernim regijama Lombardija i Veneto.

Tri Njemačke savezne države prijavile su u četvrtak ukupno 19 novih slučajeva zaraženih, dan nakon što je savezni ministar zdravstva rekao kako se ta zemlja nalazi na počeku epidemije.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, najnaseljenijoj njemačkoj državi, ministarstvo zdravstva priopćilo je kako je još 14 osoba pozitivno testiralo na korona virus u četvrtak na području Heinsberga.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) ocijenio je 27. februara da je epidemija korona virusa stigla do "kritične tačke" i pozvao zemlje da djeluju "brzo" da ograniče taj "vrlo opasan virus".

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Ako sada djelujete agresivno, možete ograničiti ovaj korona virus. Moj savjet je da se djeluje brzo", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus (Gebrejesus) na pres-konferenciji.

Epidemija korona virusa krenula je u decembru iz kineskog grada Wuhana odakle se proširila na 44 zemlje.

XS
SM
MD
LG