Dostupni linkovi

Huawei planira izgradnju prve evropske fabrike u Francuskoj


Kineska telekomunikacijska kompanija Huawei gradit će u Francuskoj svoj prvi evropski proizvodni pogon, saopštio je predsjedavajući ove kompanije Liang Hua u četvrtak 27. februara u nastojanju kineskog tehnološkog giganta da ublaži zabrinutost širom svijeta koje se temelje na američkim tvrdnjama da bi Peking mogao iskoristiti Huawei opremu za špijuniranje.

Liang Hua je rekao da će Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, uložiti 200 miliona eura u prvu fazu postavljanja postrojenja za pokretnu baznu stanicu. Predsjedavajući ove kompanije također je rekao da će to stvoriti 500 radnih mjesta.

Huawei se nalazi u središtu diskusije između Sjedinjenih Država i Kine oko mobilne mreže pete generacije (5G). SAD smatraju da bi ovu tehnologiju Kina mogla iskoristiti za špijuniranje, dok Huawei poriče da njihova oprema predstavlja sigurnosnu prijetnju.

"Ova stanica će opskrbljavati cjelokupno evropsko tržište, ne samo Francusku", rekao je Liang na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Još uvijek nije jasno da li odluka Huaweija ima blagoslov francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska se nalazi u ranoj fazi razvoja svoje 5G mreže i još uvijek nije odabrala dostavljače. Macronova vlada je saopštila ranije da bi, u principu, dala prednost finskoj Nokiji ili švedskom Ericssonu ali da će i Huaweiju dati priliku.

XS
SM
MD
LG