Dostupni linkovi

Kina: Shenzhen priprema zabranu jedenja mačaka i pasa


Pijaca u Wuhanu
Pijaca u Wuhanu

Južni kineski tehnološki centar Shenzhen predložio je zabranu konzumiranja pasa i mačaka dok se smanjuje trgovina divljim životinjama za koju naučnici sumnjaju da je dovela do izbijanja korona virusa.

U predlogu propisa gradske vlasti navedeno je devet vrsta životinjskog mesa koja su dozvoljena za upotrebu uključujući svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu, ribu i plodove mora.

"Zabrana konzumiranja divljih životinja uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i univerzalni je zahtjev moderne civilizacije", navedeno je u obavijesti, prenosi agencija Rojters.

Naučnici sumnjaju da je novi virus prešao na ljude od životinja. Neke od najranijih infekcija pronađene su kod ljudi koji su bili izloženi tržištu divljih životinja u glavnom gradu provincije Hubei, Wuhan, gde su se prodavali šišmiši, zmije i druge životinje.

Dokument je priznao status pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca i zabranio bi njihovo konzumiranje. Zmije, kornjače i žabe isključene su sa odobrene liste, uprkos popularnom jelu na jugu Kine.

Ostalo meso koje je dozvoljeno za jelo su jagnjetina, meso magarca, patke, guske i goluba. U prijedlogu se navodi da u Kini postoji više od 2.000 vrsta zaštićenih divljih životinja.

Dok epidemija raste, Kinezi u Americi brinu o predrasudama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00


Odluka Shenzhenovih gradskih vlasti stigla je tri dana nakon što su vlasti na državnom nivou odlučile da zabrane trgovinu i konzumaciju divljih životinja.

Smatra se da je korona virus nastao na tržnici gdje se prodaju divlje životinje u kineskom gradu Vuhanu krajem prošle godine. Do sada je zaraženo oko 80.000, a umrlo više od 2.700 ljudi, većinom u Kini.

XS
SM
MD
LG