Dostupni linkovi

Tači u Vašingtonu: Ključno da Kosovo postane članica NATO-a


Hashim Thaci, predsjednik Kosova i Mike Pompeo, američki državni sekretar
Hashim Thaci, predsjednik Kosova i Mike Pompeo, američki državni sekretar

Predsjednik Kosova Hašim Tači sastao se u Vašingtonu sa državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamjenikom sekretara odbrane, Davidom Norkvistom (Norquist).

“Brilijantna razmjena i potpuna saglasnost na predstojećem putu”, napisao je Tači na Tviteru a povodom sastanka sa Pompeom. On je dodao da SAD i Kosovo imaju odlične odnose i da će nastaviti da ih produbljuju.

“Hvala sekretaru Pompeo na vašoj posvećenosti da podržite punu integraciju Kosova u euroatlanskoj porodici”, dodao je Tači.


Na sastanku sa Norkvistom, Tači je izrazio zadovoljstvo u vezi podrške SAD za osnivanje vojske Kosova i zatražio je da se saradnja još više poveća.

“Kosovo ima svoju vojsku, profesionalnu i prema NATO standardima, koja je spremna da se uključi u humanitarne i mirovne misije rame uz rame sa SAD”, navodi se u saopštenju predsjedništva.

Prenosi se da je Norkvist naglasio kako je od suštinskog značaja za bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi da Kosovo bude dio NATO-a.

"Za sigurnost i stabilnost regiona je ključno da Kosovo postane članica NATO-a", napisao je Tači na Tviteru.

U saopštenju predsjedništva navodi se da je tema razgovora sa Pompeom bio i dijalog Kosova i Srbije. Tači je kazao da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki svoj korak sa SAD. “Trajni mirovni sporazum između Kosova i Srbije znači mir za celu Jugoistočnu Evropu, znači okretanje budućnosti, znači razvoj i prosperitet”, citira se da je rekao Tači. “Hodajući zajedno sa Vašingtonom realizovali smo naše aspiracije”, zaključio je on.

Ranije danas je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da je Tači prekršio Ustav Kosova kada je 2013. godine u razmjeni pisama sa bivšim generalnim sekretarom Andresom Fogom Rasmusenom dao garancije da Bezbjednosne snage Kosova neće ići na sjever, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, bez dozvole komandanta KFOR-a.

Iz NATO-a su 26. februara potvrdili za Radio Slobodna Evropa da “bilo kakvo kretanje Bezbjednosnih snaga Kosova u sjeverni deo Kosova zahtijeva prethodno obavještenje i saglasnost komandanta KFOR-a". NATO podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, poručeno je.

XS
SM
MD
LG