Dostupni linkovi

Skupština RS će raspravljati o Đukanovićevoj posjeti BiH


Zasjedanje Kolegija Narodne skupštine RS
Zasjedanje Kolegija Narodne skupštine RS

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je 25. februara da će posebna sjednica Skupštine, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, biti održana 26. februara.

Na dnevnom redu je jedna tačka koja se odnosi na izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH o proglašenju zaključka i odluke Predsjedništva usvojenim 19. februara 2020. godine veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Predloženo je da bude potvrđena izjava člana Predsjedništva BiH po kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta 2020. godine usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Poslanici će se izjasniti i o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Sjednica je zakazana za 17 sati.

Još uvijek nema zvanične potvrde hoće li Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore doći u posjetu Bosni i Hercegovini.

U kabinetu predsjednika Crne Gore za Radio Slobodna Evropa (RSE) nisu mogli potvrditi niti demantovati da li je Đukanović odustao od posjete Bosni i Hercegovini, jer se nalazi na službenom putu u Ženevi.

Na sjednici Predsjedništva BiH 19.februara, Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva, usvojili su zaključak kojim se 2. i 3. mart 2020. godine utvrđuju kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dok je treći član Milorad Dodik bio protiv.

Iskoristivši ustavom predviđeno pravo, zaključak ostale dvojice proglasio je destruktivnom po vitalni entitetski interes (Republike Srpske) i zatražio da se Đukanovićev dolazak odgodi, imajući u vidu, kako je kazao, "probleme i poziciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, a samim tim i srpskog naroda, koji je u BiH konstitutivan".

XS
SM
MD
LG